Špenátový koláč
Špenátový koláč

Špenátový koláč z lístkového cesta

Peter Holec
šéfkuchár hotela Zochova chata v Modre–Piesku, 22. augusta 2021
Špenátový koláč z lístkového cesta
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

400 g
300 g listový
2 ks stredne veľká
3 ks
300 ml
150 g
100 g
100 ml
2 strúčiky
50 ml




Postup

  1. 1

    Cesto rozvaľkáme cesto, vložíme do okrúhlej tortovej formy (priemer 26 cm) a vyformujeme tak, aby malo asi 2 cm vysoké okraje. Následne naň rozprestrieme papier na pečenie a posypeme suchou fazuľou. Formu s cestom vložíme na 12 minút piecť do rúry, vyhriatej na 200 stupňov. Po upečení papier s fazuľou odstránime a cesto necháme vychladnúť.

  2. 2

    Na panvici speníme na oleji nakrájanú šalotku, pridáme nasekaný cesnak, špenát a dusíme asi 2 minúty. Osolíme, okoreníme, pridáme mlieko a minútu varíme.

  3. 3

    Do vyššej nádoby vlejeme smotanu, pridáme vajcia, syry a špenátovú zmes. Rozmixujeme ponorným mixérom. Zmes mixujeme len dovtedy, kým nerozbijeme veľké kusy špenátu, to znamená, že stačí len párkrát stlačiť gombík mixéra.

  4. 4

    Zmes nalejeme na vychladnuté predpečené cesto. Pečieme 30 – 40 minút v rúre vyhriatej na asi 170 stupňov. Upečený koláč necháme vychladnúť a nakrájame.

Diskusia k receptu