Somloi halušky
kuchár hotela Kormorán v Šamoríne–Čilistov, 21. marca 2012
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
Cesto: | |
6 ks |
|
120 g |
|
120 g |
|
|
|
Vanilkový krém: | |
2 ks |
|
50 g |
|
500 ml |
|
10 g |
|
prípadne vanilkový cukor |
|
1 PL |
|
Čokoládová poleva: | |
100 g |
|
2 PL |
|
5 PL |
|
|
|
Okrem toho: | |
150 ml |
|
60 g |
|
60 g, v rume |
|
|
|
|
Postup
-
1
Bielky vyšľaháme. Pridáme cukor a nakoniec do tuhého snehu pridáme žĺtky, múku a citrónovú kôru. Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 15 minút.
- 2
Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme mlieko, maslo a varíme, kým krém nezhustne. Vanilkový struk rozrežeme pozdĺžne, vyberieme dužinu a pridáme do krému. Môžeme zahustiť troškou múky.
- 3
Z cukru, masla, kakaa a trošky vody uvaríme čokoládu. Upečené cesto rozdelíme na tri kusy. Prvý polejeme rumom, na to dáme čokoládu a vanilkový krém, potom položíme druhý plát cesta. Opäť ho polejeme rumom, posypeme orechami, polejeme čokoládou, pridáme hrozienka v rume a vanilkový krém. Položíme posledné cesto a opäť ho polejeme rumom, posypeme orechami, potrieme džemom a polejeme čokoládou. Hotový koláč necháme asi deň v chladničke. Potom z neho pomocou lyžice vykrajujeme halušky, ktoré podávame so šľahačkou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu