Somloi halušky

Peter Szlovák
kuchár hotela Kormorán v Šamoríne–Čilistov, 21. marca 2012
Somloi halušky
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

Cesto:
6 ks
120 g
120 g
Vanilkový krém:
2 ks
50 g
500 ml
10 g
 prípadne vanilkový cukor
1 PL
Čokoládová poleva:
100 g
2 PL
5 PL
Okrem toho:
150 ml
60 g
60 g, v rume




Postup

  1. 1

    Bielky vyšľaháme. Pridáme cukor a nakoniec do tuhého snehu pridáme žĺtky, múku a citrónovú kôru. Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 15 minút.

  2. 2

    Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme mlieko, maslo a varíme, kým krém nezhustne. Vanilkový struk rozrežeme pozdĺžne, vyberieme dužinu a pridáme do krému. Môžeme zahustiť troškou múky.

  3. 3

    Z cukru, masla, kakaa a trošky vody uvaríme čokoládu. Upečené cesto rozdelíme na tri kusy. Prvý polejeme rumom, na to dáme čokoládu a vanilkový krém, potom položíme druhý plát cesta. Opäť ho polejeme rumom, posypeme orechami, polejeme čokoládou, pridáme hrozienka v rume a vanilkový krém. Položíme posledné cesto a opäť ho polejeme rumom, posypeme orechami, potrieme džemom a polejeme čokoládou. Hotový koláč necháme asi deň v chladničke. Potom z neho pomocou lyžice vykrajujeme halušky, ktoré podávame so šľahačkou.

Diskusia k receptu

elisticka
robila som to je to vynikajuce...len mi bolo luto taky krasny kolacik "pohaluskovat" :-))
marijanka712
ked ideme do Madarská zvykneme si to dať, skutočne aj tento dezert dá sa povedať, že je krajový , lebo všade ich ináč pripravujú , ale v podstate je rovnaký základ a haluškovanie , aj mne je to lúto trakto to posekať, ale zato je to dobrota....
akotak
Podľa mojich znalostí a skúseností z maďarskej gastronómie, Somlói sa robia z troch druhov piškót - klasickej žltej, orechovej a kakaovej. Už v tomto, a nielen v tom, sa mi recept nezdá, obzvlášť ak je od kuchára hotela na slovensko - maďarskom pomedzí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia