Somloi halušky

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Bielky vyšľaháme. Pridáme cukor a nakoniec do tuhého snehu pridáme žĺtky, múku a citrónovú kôru. Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 15 minút.
  2. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme mlieko, maslo a varíme, kým krém nezhustne. Vanilkový struk rozrežeme pozdĺžne, vyberieme dužinu a pridáme do krému. Môžeme zahustiť troškou múky.
  3. Z cukru, masla, kakaa a trošky vody uvaríme čokoládu. Upečené cesto rozdelíme na tri kusy. Prvý polejeme rumom, na to dáme čokoládu a vanilkový krém, potom položíme druhý plát cesta. Opäť ho polejeme rumom, posypeme orechami, polejeme čokoládou, pridáme hrozienka v rume a vanilkový krém. Položíme posledné cesto a opäť ho polejeme rumom, posypeme orechami, potrieme džemom a polejeme čokoládou. Hotový koláč necháme asi deň v chladničke. Potom z neho pomocou lyžice vykrajujeme halušky, ktoré podávame so šľahačkou.