Slivky v čokoláde

mamenka - fotkamamenka, 25. augusta 2010

Tento recept mi prezradila jedna stará pani učiteľka a ona ho mala od svojej babky. Takže je vskutku už starý. Určite mnohé z vás Zobraziť celý popisTento recept mi prezradila jedna stará pani učiteľka a ona ho mala od svojej babky. Takže je vskutku už starý. Určite mnohé z vás ho poznajú v iných obmenách. V našej rodine si ho dávame často v nedeľu po obede ako dezert ku zmrzline.

25
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

2  kg
1 kg
250 g




Postup

  1. 1

    Slivky umyjeme a odkôstkujeme a vložíme do väčšej nádoby, aby sme ich mohli miešať. Zasypeme ich cukrom a kakaom. Po hodine ich pomiešame a necháme odstáť aspoň 8 hodín (najlepšie z večera do rána).

  2. 2

    Potom ich ukladáme do umytých a vysterilizovaných zaváracích pohárov (ja používam 3 decové od tatarky) do troch štvrtín. Na záver zalejeme státím vzniknutou šťavou. Poháre uzavrieme a sterilizujeme asi 10 minút pri 80 stupňoch.

  3. 3

    Kedykoľvek v roku ich podávame: aj samostatne, aj na zmrlinu, aj na "šomlói" halušky. Je to neskutočne vynikajúca mňamka. Ak vám zostane ešte šťava, môžete ju okamžite skonzumovať so zmrzlinou, alebo len vypiť. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

pivonka
Veľmi zvláštny recept, veľa cukru, veľa kakaa. Zaujímavé.
mamenka
pivonka, toto je len jedna z možností, uvedené množstvá si môžeš ľubovoľne zmeniť. Napriek tomu je to veľmi chutná lahôdka. Veď raz za čas môžeme aj zhrešiť.
anajka
Veľmi sa mi to páči.Práve je čas sliviek tak to isto vyskúšam.Môže sa to podávať aj s pudinkom?Akú to má po sterilizovaní koezistenciu?
mamenka
anajka, podávať to môžeš k hocičomu a konzistenciu to má ako každá zaváranina, vo fľaške cez sklo vidíš slivky a čokoládovú tekutinu, ktorú, keď otvoríš fľašku, oblížeš si aj uši. Vyskúšaj a uvidíš. :-)
frezia68
@mamenka :ďakujem za recept.Dnes som bola na trhu a slivky už čakajú na sterilizáciu,len som pridala trochu rumu......snáď nepoškodí?
mamenka
@frezia68 , rada som sa podelila s vami všetkými o toto poznanie, rum samozrejme, že neškodí, pravda, ak nie ste práve vtedy šoféri alebo to nechceš ponúknuť deťom. Užite si to.
marcela23
Ahojte,tak som to skúsila,rodine chutilo.Urobila som ďalšiu dávku,ale pred sterelizovanim,som primiešala odkôstkované višne,ktoré mi ostali z domácej griotky.tak som zvedavá,čo s toho bude.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia