Slivkový sirup
Slivkový sirup

Slivkový sirup

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 20. septembra 2023
Slivkový sirup
Foto: Shutterstock
2 dni (odležanie) minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 kg
600 g
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Asi 2,5 kg odkôstkovaných sliviek roztlačíme, prikryjeme gázou a necháme v chlade postáť dva dni.

  2. 2

    Potom slivky odšťavíme a šťavu necháme postáť, aby sa usadil prípadný kal, potom ju precedíme cez gázu.

  3. 3

    Tekutinu prelejeme do hrnca a spolu so 600 g kryštálového cukru privedieme do varu. Nakoniec primiešame asi 1/2 ČL kyseliny citrónovej.

  4. 4

    Sirup plníme do vysterilizovaných fliaš, dôkladne uzavrieme, sterilizujeme od bodu varu 10 minút.

Diskusia k receptu

dvorka
Slivkový sirup je úžasný. Ja zvyknem uvariť ešte silný mätový čaj a časť sirupu ním trochu zriedim, nakoľko sirup po čase pekne zrôsolovatie a z fľašky doslova vypadáva. Taký potom používam na krupicovú kašu alebo ním polievam tortový korpus.
1x sobon




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia