Slivkový lekvár
Slivkový lekvár

Slivkový lekvár fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 17. septembra 2021
Slivkový lekvár (fotorecept)
Foto: Gordonko

Vraj: Príde "teta" Dáša a ideme robiť lekvár z mirabeliek v kotline. No bol som zvedavý, čo to Zobraziť celý popisVraj: Príde "teta" Dáša a ideme robiť lekvár z mirabeliek v kotline. No bol som zvedavý, čo to bude za recept... Niekedy pred obedom som prišiel na to, že robíme "švestkové povidla", o ktorých som kde čo počul, ale nikdy som ich robiť nevidel. To, čo priniesla "teta" Dáša neboli mirabelky ale durancie.

30 minút
príprava
660 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 vedrá
3 kg
štipka




Postup

  1. 1

    Slivky umyjeme, odstopkujeme. Do kotliny nasypeme asi 1 a pol vedra očistených sliviek a asi 1,5 litra vody - zakúrime pod kotlinou a miešame, aby slivky neprihoreli o dno.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď sa varením a vyvarením uvoľní miesto v kotline, prisypeme ďalšie slivky - takto pokračujeme pokiaľ nemáme všetky slivky v kotline. Chce to čas, veľa času... a neustáleho miešania.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozvarené slivky naberáme do pasírovača a pasírujeme šťavu do smaltovaných vedier - nerozvarené šupy a slivkové kôstky sa zahadzujú (chcel som tomu pomôcť ponorným mixérom, ale baby boli proti).

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prepasírovaná šťava išla nazad do kotliny (vydrhnutej, lebo nám trochu prihorelo aj keď sme stále miešali) a miešalo sa ďalších 6 hodín s občasnou skúškou lekváru na tanieriku... Asi po 6 hodinách sme pridali najprv 2 kg a neskoršie ešte 1 kg cukru a na špičku kávovej lyžičky kyseliny citrónovej. Miešalo sa ďalšiu hodinku, kedy sme sa rozhodli, že lekvár už je dostatočne hustý (nikomu to nehovorte, ale neni taký hustý ako kupovaný).

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Lekvár - povidla - sme dali do pohárikov, uzavreli a otočili dnom hore, mokrou handričkou poutierali zatečený lekvár na pohároch a tak ich nechali postáť do rána. Na druhý deň som si lekvér pekne rozotrel na chleba... Bude dobrý na natieranie tortových korpusov, na makové slíže s lekvárom a aj na chleba...

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Toto je asi ten klasický spôsob varenia sliviek na lekvár. Pamätám sa, ako dieťa som chodila na prázdniny k starým rodičom, a tam som na povali objavila súdok slivkového lekváru, ale bol taký tvrdý, že som ho ledva nabrala lyžicou......dnes stačí dať slivky do rúry na pekáč, ochutiť a za dve, či viac hodín, len s občasným premiešaním máme lekvár......
haji
Práce jako na kostele, ale taková povidla stojí za to. Klobouk dolů, milé ženy, tety! V některých dědinách u nás se ještě klasicky vaří povidla v kotlině, ale to znám jen z doslechu či z telky. Ostuda. Krásná a záslužná práce!!
tomeska
Pekná pripomienka mladosti. Šikovné trpezlivé baby. Ja som si len pre tú chut' a voňu kúpila kotlík a už pár krát vyskúšala. Klasika je klasika nech sa robí čo chce, Len či by šlo tak uvarit' i drienkový lekvár. Tých mám toho roku požehnane a už mi z nich začína ..... Ale tam je teba hodne cukru, tak to by bolo asi turbo miešanie . Teraz máme slivky akési divné, ale ešte uvidím, .
mamec
Raz som sa zúčastnila varenia lekváru u babky. Bolo to už hodne dávno, ale pamätám si, že sme to robili trochu inak. Slivky sme jeden deň umyli a očistili, odkôstkovali. Druhý deň sme hneď ráno začali variť. Toto si pamätám veľmi dobre, lebo zo začiatku (kým to šlo najťažšie), som miešala sama. Potom dedka napadlo, že voľakedy to nemiešali varechou. Odbehol ku kamarátovi a o chvíľu priniesol čerstvo vystrúhané ohreblo. To bolo oveľa pohodlnejšie. A potom sme už len miešali a miešali, až kým sa všetko úplne nerozvarilo. Žiadne pasírovanie ani mixovanie. Na záver sa do veľkého kotla pridal 1kg cukru. Lekvár bol hustý, taký poctivý "buchtový". Babka spomínala, že voľakedy to robievali v noci. Cez deň mali veľa inej práce okolo hospodárstva a nemohli si dovoliť stráviť niekoľko hodín v kuse pri kotli.
haji
@mamec (18.9.2021 11:24)
Souhlas, i to je způsob. Jenže hore v recepte sú zmiňované slivky durancie. A ty neodkostkuješ. Těžko se s nimi pracuje i v kuchyni. Jsou nejlepší na pálení, to vím.
dvorka
Mne nedávno ponúkol sused žlté malé slivky mirabelky, (niekde som sa dočítala že sa tak nevolajú a ani si už nepamätám ich presný názov), nech si z nich vezmem. Keď som mu ukázala svoj v minulom roku po sezóne kúpený odkôstkovač slivák, nechal mi plný kôš a sám si zobral len tak do dlane. Urobila som úžasný lekvár aj rôsol. Mamka zjedla trojdecovú fľaštičku na posedenie, len tak k pár piškótkam, a to vôbec nie je na sladké. Ešte že mám svoj osvedčený recept, pri ktorom nemusím stáť pri šporáku a miešať. Najdlhšie mi trvalo to odkôstkovanie, ale oplatilo sa.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia