Slivkový lekvár
Slivkový lekvár

Pečený slivkový lekvár fotorecept

sdb - fotkasdb, 8. septembra 2018
Pečený slivkový lekvár (fotorecept)
Foto: sdb

Nedávno som čítala vážnu diskusiu až hádku na tému džem vs. lekvár. A aha, varecha to spracovala, takže ja Vám predstavím svoj pečený lekvár. Zobraziť celý popisNedávno som čítala vážnu diskusiu až hádku na tému džem vs. lekvár. A aha, varecha to spracovala, takže ja Vám predstavím svoj pečený lekvár. :)

10
porcií
20 minút
príprava
240 minút
na 180 °C

Suroviny

5 kg
 (podľa chuti)
 (podľa chuti)




Postup

  1. 1

    Je to veľmi jednoduchý recept na zapamätanie. Pripravte si slivky a upečte ich:) Odporúčam aspoň 5 kg, tak ako by Vám odporučil možno aj niekto iný, ja Vám prezradím prečo. Vlastná skúsenosť ma naučila, totiž ja som slivky robila z asi 1 kg očistených sliviek a vyšli dva 150 ml poháriky. Určite to stálo za to, nabudúce však vezmem viac, aby sa oplatilo mať tak dlho zapnutú rúru... a cena džemu dramaticky klesne :D

    Pečený slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slivky preberte, očistite, nakrájajte podľa možností vášho mixéra, ak sú veľmi prezreté, bude stačiž ich aj rozmačkať. Ak sú naopak skôr nezrelé a potrebujete ich pred dovolenkou spracovať, pridajte pár fíg alebo datlí, ideálne na noc namočených vo vode. Podľa chuti, na kilo možno 2 - 3.

    Pečený slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Roztlačte alebo rozmixujte zmes. Ak máte radi škoricu pridajte ju, na kilo pokojne čajovú lyžicu. A aj rum môžete. To Vám neporadím koľko, pretože džem robím pre deti. ;)

    Pečený slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vlejte do čistého suchého plechu a pečte na 160°C asi 3 - 4 hodiny podľa hrúbky vrstvy sliviek. Každú hodinku džem premiešajte, aby sa rovnomerne piekol a odparovala voda. Či je džem hotový uznáte sami podľa jeho hustoty a konzistencie. My sme nás výsledok kvôli deťom po pečení ešte rozmixovali a natlačili do pohárikov, liať sa nedal. :) Prokryte handrou alebo dekou a nechajte postupne chladnúť.

    Pečený slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A ako nazvať výsledok Vašej práce? To si prečítate napríklad tu: https://varecha.pravda.sk/magazin/dzem-lekvar-marmelada-aky-je-v-tom-rozdiel-/11242-clanok.html.

  6. 6

    A prečo slivkový? Prikladám výňatok článku s jeho pozitívami (zjedzte ich pár pri práprave, vitamín C je najlepší z čerstvých): Slivky sú plné betakaroténu a antioxidantov, ktoré sú prospešné nášmu telu. Tieto zlúčeniny chránia pred rôznymi typmi rakoviny ako rakovina pľúc, ústnej dutiny atď. Ďalší antioxidant známy ako Anthocyanins, ktorý je v slivkách prítomný, zabraňuje poškodeniu telových buniek. Jednou z dobrých nutričných výhod sliviek je to, že pomáhajú pri trávení potravy, pretože sú obohatené o diétne vlákniny. Tieto plody obsahujú aj sorbitol a isatín. Spoločne všetky tieto látky regulujú tráviaci systém a pomáhajú proti zápche. Sušené slivky obsahujú tiež dôležité vitamíny a minerály. Ich konzumáciou získavame celkový denný príjem vlákniny, vitamínov, minerálov a fenolových zlúčenín. Slivky obsahujú minerály ako draslík, fluór a železo, ktoré sú potrebné pre tvorbu červených krviniek. Taktiež priaznivo pôsobia na krvný tlak a srdcovú frekvenciu. To je dôvod, prečo nutričné výhody sliviek pomáhajú chrániť zdravie nášho srdca. Vitamín A, ktorý sa v slivkách nachádza, je dôležitým pre zdravé oči a dobrý zrak. Udržuje zdravú sliznicu a vláknina známa ako zea xantín blahodarne pôsobí na sietnicu oka a, zároveň, chráni oči pred škodlivým UV žiarením. Polyfenolické antioxidačné látky, ako sú luteín, kryptoxantíny a zea xantín znižujú množstvo škodlivých voľných radikálov na telo a tiež oddiaľujú proces starnutia. Slivky obsahujú tiež vitamín B komplex či vitamín B6, ktoré narušujú molekuly sacharidov, bielkovín a tukov a metabolizujú ich. Vitamín K zase zabraňuje zbytočnému zrážaniu krvi po celom tele, čím udržiava dobrý krvný tlak. Nutričné hodnoty sliviek pomáhajú udržať zdravé kosti a chránia pred ochorením kostí spôsobeným v dôsledku starnutia. Výživa sliviek zahŕňa aj veľké množstvo antioxidantov, ako je obsah vitamínu C, ktorý chráni organizmus pred infekčnými ochoreniami.

Diskusia k receptu

malroxa
Myslím, že toto je ten pravý domáci lekvár, česky a rusky "povidla" bez cukru. Musí byť báječný. V obchodoch poväčšinou obsahujú cukor
2x haji a dosa
luwinka
Tak to prvýkrát vidím a počujem , že sa dá urobiť pečený lekvár. Ja som kedysi zasa robila taký lekvár , že sa nesmel miešať , len jedenkrát a dosť. A 3 hodiny bol na plotni čo sa varil. Tak poznám novinku pečený lekvár:-) vydarený je , podaril sa ti.
2x haji a kives
bubaya
Vynikajúci lekvár, najlepší zo všetkých. Kedysi som tiež varila v hrnci a potom škrabala cákance lekváru z linky. Teraz už len pečiem. Ja slivky nemixujem, len odkôstkujem a také celé dám na plech. Pridám trochu cukru, aby lepšie pustili šťavu, ale málo, cca 4 PL na celý plný pekáč na kačku, a toľko isto obyčajného octu. Pečiem cca 4 hodiny najprv na 180 hodinu a potom stíšim na 150. Slivky sa úplne rozpadnú, sú také mäkké, že ich netreba mixovať, stačí varechou dobre premiešať. Keď chcem extra jemné, tak len vtedy mixujem tyčovým mixérom. Škoricu nedávam, u nás nemáme veľmi radi.

garanco
O pečenom slivkovom lekvári som už počula, ale nerobila som ho, ani nikto blízky z môjho okolia ho nerobil. Teraz by som chcela tento postup vyskúšať, bojím sa však, či slivky nebudú prskať ako pri varení na platni ( a tým " nezababrú" rúru). Môžte mi poradiť? Ďakujem!
58317_1409052824 - profilový obrázok
sdb
sdb
@Garanco (9.9.2018 18:43)

U nas to bola "cista robota", takze pokial sa to nestane pri miesani, pravdepodobne by mala ostat cista.
luss44
ja takisto ako @Bubaya robievam pečený z celých sliviek, rcp je tu na Vareche. @Garanco žiadne obavy, je to super práca, nič neprská a rúra ostane čistá.
sev111
pečiem už roky len mám iný recept s octom
bubaya
Nebojte sa, dievčatá a chlapci, neprská. Na začiatku som sa toho bála, tak som robila lekvár v hrnci, teraz robím v sklenom pekáči na kačku, zmestia sa mi dva vedľa seba do rúry. Keď sa voda vyparí, zlejem slivky do jedného, a do druhého dám čerstvú várku. Poslednú dávku som omylom dala na 200°C, a zabudla som znížiť teplotu, keď som šupla plech do rúry. Ani tá neprskala, len začala veľmi rýchlo dobre voňať, tak som sa spamätala a stiahla som teplotu, ale ani kvapka nebola pomimo.
Niekto dáva aj klinčeky, badián, rum. Alebo kvôli konzervácii kávovú lyžičku rumu na lekvárik, potom zavrieť, obrátiť a nechať vychladnúť.
sjuz
Ja už robievam len pečený zo sliviek, a dávam celú škoricu, ktorú potom vyberiem a panák rumu namiesto octu. Je to najlepší džem aký som kedy jedla :)
sjuz
a netreba mixovať, stačí pokrájať na štvrťky, keď sa čistia od kôstiek, pekne sa rozpečú do mäkka.... :)
garanco
@Luss44 (9.9.2018 22:18)
@Sdb
...lekvár je už urobený, aj pekáč vyleštený a odložený. Bola to dobrá práca, len slivky sa zvarili z troch kíl na tri trojdecové fľaštičky. Ďakujem za recept aj za rady :-))
kucharka
Lekvár upečený. Ja som slivky nemixovala, mne chutí s kúskami. Je výborný... len by som povedala, že sa oplatí robiť iba vo veľkom. Sú to skoro štyri hodiny v rúre a pre dva poháriky sa mi to neoplatí, na ohni je to oveľa skôr hotové. ( myslím malú dávku )
Aj tak ďakujem za recept a keď ešte niekomu inému z rodiny okrem mňa začne chutiť lekvár a budem robiť na kilá, tak sa k tomuto receptu určite vrátim.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia