Slaný posúch s paradajkami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Na večeru som pripravila tento chutný posúch, miesto večere: "chlieb s niečím..." ako 2v1.
1 dávka porcia |
60 minút príprava |
25 minút na 220 °C |
Postup
- Do preosiatej múky premiešanej so soľou, som spravila jamku, do nej som dala cukor, nadrobené droždie,trocha vlažnej vody a po vykysnutí kvásku som so zvyšnou vlažnou vodou zamiesila mäkšie pružné nelepivé cesto, ktoré som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu.
- Kým cesto vykyslo, pokrájala som cibuľu na plátky a rozobrala som ju na lístky.
- Pokrájala som na plátky aj cesnak a...
- ...paradajky.
- Cesto som roztlačila pomúčenými rukami na plech vystlaný pečiacim papierom.
- Na cesto som rozložila plátky paradajok, cesnaku a lístky cibule.
- Pripravila som si koreniny: sušenú bazalku, provensálske bylinky, hubové korenie a mleté čierne korenie.
- Oblohu na ceste som posolila, posypala sušenými bylinkami - kto chce, použije čerstvé bylinky a okorenila som mletým čiernym a hubovým korením. Vrch som pokvapkala dostatočne olejom - ja som použila olej z domáceho leča. Kto ho nemá, použije len samotný olej.
- Pripravený posúch som piekla v trúbe na 220-tich stupňoch 25 minút, až boli paradajky, aj cibuľa opečené a okraje cesta chrumkavé. Okraje cesta tým, že som neoprášila múku, čo tam zostala z mojich rúk pri roztláčaní cesta, pripomínali kôrku domáceho chleba. Na dno trúby som dala kastrolik s horúcou vodou. Dlžka pečenia je závislá od toho, ako pečie trúba.
- Upečený posúch som pokrájala na obdlžniky, ako ho pokrájate, záleží len na Vás. Posúch možno podávať za tepla i za studena. Dobre chutí s pohárom studeného mlieka, ale aj sám o sebe, len tak bez ničoho.