Slaný koláč Spanakopita

Autor receptu: 2010

Tento recept je od mojej greckej susedy. Spanakopita je spenatovo syrovy kolac v listkovom ceste filo .

4-6
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Da vacsej rozohriatej panvice na par lyzic oleja dame spenit na drobno nakrajanu cibulu, cesnak a pridame este na drobno nakrajanu jarnu cibulku. Po cca. 2 minutach pridame nakrajany spenat s na drobno nakrajanym koprom. Mlady spenat nechame len "zavadnut "a pustit stavu cca. 2 minuty zlejeme stavu este lepsie je spenat postlacat ( vyzmykat).
  2. V druhej nadobe si nadrobime na kusky ovci syr feta pridame ricotta syr 3 lyzice tvrdeho struhaneho syru kefalotyri -ked nemame dame parmezan. Pridame 3 vajicka a nastruhame trosku muskatoveho oriesku, sol a korenie a syrovu zmes premiesame.
  3. "Vyzmykany" predvareny spenat pridame do syrovej zmesy a znovu premiesame.
  4. Ja som pouzil listkove cesto zo supermarketu ktore malo 10 platkov cca 350 g. Cesto nechame rozmrazit. Do hrnceka si dame roztopit maslo na potieranie. Plech potrieme maslom a dame prvu vrstvu tak aby prekrivala strany a este aj previsala von. Natierame maslom kazdu vrstvu celkovo 5 na spodok. Pridame syrovo spenatovu plnku a rovnomerne rozotrieme. Vrch opakujeme ako spodok tiez dame 5 tenkych vrstiev cesta. Spodne cesto ktore trci von pristrihneme noznicami a hornu vrstu zatlacime do vnutra. Ostrym nozom narezeme cesto na kosostvorce. Dame do rozohriatej rury cca. 180 C na cca. 45 minut peceme do zlatista.( zalezi od typu rury).