Slaný koláč Spanakopita
Autor receptu: 2010
Tento recept je od mojej greckej susedy. Spanakopita je spenatovo syrovy kolac v listkovom ceste filo .
4-6 porcie |
20 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Da vacsej rozohriatej panvice na par lyzic oleja dame spenit na drobno nakrajanu cibulu, cesnak a pridame este na drobno nakrajanu jarnu cibulku.
Po cca. 2 minutach pridame nakrajany spenat s na drobno nakrajanym koprom.
Mlady spenat nechame len "zavadnut "a pustit stavu cca. 2 minuty zlejeme stavu este lepsie je spenat postlacat ( vyzmykat).
- V druhej nadobe si nadrobime na kusky ovci syr feta pridame ricotta syr 3 lyzice tvrdeho struhaneho syru kefalotyri -ked nemame dame parmezan. Pridame 3 vajicka a nastruhame trosku muskatoveho oriesku, sol a korenie a syrovu zmes premiesame.
- "Vyzmykany" predvareny spenat pridame do syrovej zmesy a znovu premiesame.
- Ja som pouzil listkove cesto zo supermarketu ktore malo 10 platkov cca 350 g.
Cesto nechame rozmrazit.
Do hrnceka si dame roztopit maslo na potieranie.
Plech potrieme maslom a dame prvu vrstvu tak aby prekrivala strany a este aj previsala von.
Natierame maslom kazdu vrstvu celkovo 5 na spodok.
Pridame syrovo spenatovu plnku a rovnomerne rozotrieme.
Vrch opakujeme ako spodok tiez dame 5 tenkych vrstiev cesta.
Spodne cesto ktore trci von pristrihneme noznicami a hornu vrstu zatlacime do vnutra.
Ostrym nozom narezeme cesto na kosostvorce.
Dame do rozohriatej rury cca. 180 C na cca. 45 minut peceme do zlatista.( zalezi od typu rury).