Slaný koláč s mladou cuketou fotorecept

sracz - fotkasracz, 21. marca 2016
Slaný koláč s mladou cuketou (fotorecept)
Foto: sracz

Slaná dobrota s novou chuťou na všedný deň ale aj na slávnostný stôl. Tú si dokážete vytvoriť aj sami, s pridaním, prípadne s obmenou Zobraziť celý popisSlaná dobrota s novou chuťou na všedný deň ale aj na slávnostný stôl. Tú si dokážete vytvoriť aj sami, s pridaním, prípadne s obmenou jednotlivých ingrediencií, ktoré vyhovujú Vašim predstavám a chúťkam. Ospravedlňujem sa za absenciu obr. hotového „koláča“ v reze, ako aj nevýraznej „titulky“. V kuchyni mi tentoraz pomáhali vnúčence švagra Lacka, Kayla a Brandon, ktorý sa s potešením postarali aj o prednostné servírovanie. Než som sa „zdohadal“, obsah pekáča bol „sacum_prax“ doslova vyjedený!

10÷12
porcií
30÷45 minút
príprava
45÷50 minút
na 180÷190 °C

Suroviny

250 - 333 g
2 ks
10 - 12 PL
3 - 4 ks
8 - 10 strúčikov
250 - 333 g
3 - 4 ks
2 - 3 ks
200 - 250 g (syr tvrdší)
2 - 3 ČL
1 ČL
2 - 3 ks
150 - 200 g
2 ČL
150 - 200 ml
Na prípadné doladenie:
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    ako som bol poznamenal v úvode, dnes som mal dvoch šikovných a hlavne zvedavých pomocníkov, tak som v príprave tejto pochúťky vystupoval v úlohe učiteľa a zároveň majstra odborného výcviku; Brandon pokrájal a nechal vyškvariť slaninu (v ½ čase je možné ku slanine pridať aj pokrájanú žltú cibuľu) a nechal ju vychladnúť,

    Slaný koláč s mladou cuketou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kayla otrhala z petržlenovej vňate lístky, ja som na „tatarácke“ kocky pokrájal červenú cibuľu a uložili sme ich do pracovnej misy,

    Slaný koláč s mladou cuketou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    olúpali sme strúčiky cesnaku, pokrájali žltú cibuľu, zelerové stonky, petržlenovú vňať aj s halúzkami,

    Slaný koláč s mladou cuketou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a priložili do misy, spolu s rozbitými celými vajíčkami

    Slaný koláč s mladou cuketou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a ešte pokrájané údené mäso, sterilizovanú červenú kápiu, postrúhaný údený oštiepok (deti dostali po kúsku na ochutnanie, aby poznali aj slovenský „šmak“, domova to krajiny s 1/8 ich spoločnej krvi), postrúhané mladé cuketky aj s jadrovníkmi

    Slaný koláč s mladou cuketou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a do komletnej zostavy kyslú smotanu, pretlačené strúčiky cesnaku, vychladené kúsky škvarenej údenej slaniny, polohrubú múku (phm), spolu s prdopom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením; teraz som elektrickú „trúbu“ nechal vyhriať na 180÷190 °C/360÷375 °F; pri dôkladnom, ale jemnom vymiešaní sme sa striedali všetci traja a nemusel som ho ani „dolaďovať“ (ak riedky, jemnou strúhankou, ak hustý, šľahačkovou smotanou); surovú zmes som rozložil na vymastený (spray s olejovo_múčnou „emulziou“) pekáč 350x230 a zveril na 45÷50´do starostlivosti vyhriatej trúby; vtedy už slaný koláč získal peknú červeno_hnedú farbu,

    Slaný koláč s mladou cuketou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ako je to vidno na obr. Moji učni, teraz už tovariši, po netrpezlivom čakaní, než trošku vychladne, tanieriky s jednotlivými, osobne nakrájanými porciami, hrdo predložili aj svojim rodičom i prarodičom a so širokými úsmevmi (keby nemali uši, tak sa smejú okolo celej hlavy) vychutnali výsledok svojej usilovnej práce. Ako som už v úvode poznamenal, na „parádne foto“ rezu, neostal čas. Hlavne však, že všetkým chutilo! Poznámka: takýto slaný koláč môže byť súčasťou Veľkonočného pohostenia a ak údené bravčové mäso nahradíte lístkami mladej púpavy a domácu slaninu špenátom, či čerstvým šťaveľom, alebo mladou zelenou cibuľkou, máte čo prestrieť aj na Zelený štvrtok!

    Slaný koláč s mladou cuketou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Zas si kamarát @sracz upiekol jeden veľký skvost. Verím, že všetkým chutilo a pomocníci sa pýšili veď mali pri sebe majstra. Dobré je mladých podchytiť aby sme sa za pár rokov nestravovali, len v bistrách. Plný počet nebeských ***** a ukladám.
monty469
Už si len počkám na svoju úrodu cukety a hor sa do toho. Zatiaľ ukladám do k.k




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia