Slané pečivo s makom

sovka62 - fotkasovka62, 10. marca 2010
Slané pečivo s makom
Foto: sovka62

Ďalší recept na niečo slané, na zakusnutie napr. k vínu, pivu, alebo len tak.

30 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

600 g
250 g
100 g
250 ml
100 ml




Postup

  1. 1

    Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, vytvarujeme tehličku, zabalíme do fólie necháme do druhého dňa v chladničke. Na druhý deň ho vyberieme asi dve hodiny pred plánovaným spracovaním.

  2. 2

    Cesto rozvaľkáme, povykrajujeme drobné tvary, natrieme vajcom a upečieme. Z tohoto množstva spravíme asi 180 kúskov.

Diskusia k receptu

evusik
podobný recept na slané s bryndzou mám aj ja a keďže ja som viac na slané ako na sladké, tak sama pred sebou ich "schovávam" do mrazáku. Dám ich do plastovej škatule a keď potrebujem, napr. príde návšteva, odsypem a za 10 minút sa môžu podávať.
vavrinec
Vzhledem k tomu, že víno je v mém případě náplň práce a mám k němu jako sommelier a sklepmistr velmi kladný vztah, budu našim hostům prezentovat toto pečivo, náramně se k vínu hodí a místo maku dám kmín, a nebo půl na půl. Děkuji, to je ono.
slnieckosom
Och "maminečka" sovka, zase si dokonale pohladkala moje srdce a čoskoro i jazyk :-))))))) Ďakujem...
sovka62
Teším sa, že sa Vám páčia. Aj ja ich, veru, tak ako Evúšik, schovávam do mrazničky, lebo keď sa do nich pustím nedá sa prestať. Radi sa túlame po svete, chodíme s cestovkou, ktorá na danom mieste ukáže toľko ako žiadna iná, ale zvyčaje je to Veľká pardubická steeplechase. Tak tam si ich tiež brávame za plastovú krabicu a každé ráno z nej v hoteli odsypem do menšej, ktorú cez deň nosíme so sebou. Keď nestíhame obed (a to stíhame veľmi zriedka) stačí nám zjesť pár kúskov, k tomu ovocie a obed je vybavený aj za pochodu.
frezia68
Vďaka za dobrý tip.Práve čakáme budúci týždeň návštevu,tak schovám do mrazničky a budem sa robiť,ža som práve upiekla :-))))))
58vlasta
Hmmm, tiež radšej napečiem doma, ako kupovať tie presolené čipsy a kadejaké iné somarinky. Dobré receptíky...
sovka62
Ďakujem Vlasti, ten s makom je môj výmysel. Deti chválili Telku makovú, tak som skúsila do cesta pridať celý mak, veď prinajhoršom sa vyhodí, to prežijeme. Ale zachutil, takže teraz ho pečiem takto.
frezia68
Ďakujem Sovka za recept,teraz som piekla-výborné.Šupnem do mrazáku a v piatok pri návšteve využijem.Pekný deň!!!!!!!
zdezda
sovka62, dnes som ich robila aj ja, bo manžel išiel s kamarátmi na piatočné pivko, tak som ho vybalila aj s batôžkom :-), vydarili sa mi, hoci som dala do cesta ľanové semiačka, mak sa mi nejako rýchlo minu/ ani som si to nevšimla/, dík:-)
sovka62
Dobrý nápad s tým ľanom. Daj, prosím ťa, vedieť, čo povedali manželovi kamaráti.
sovka62
@bazulienka , ja dávam dve čajové lyžičky. Neviem, aké slané ich chceš, tak radšej ochutnaj cesto a ak bude málo, ešte trošku soli primies. Dajú sa posypať aj povykrajované, kým sú surové a natreté vajcom, ale to už nie je ono.
sovka62
Aj ja som piekla včera a ešte aj slané s mandľou. Hneď som chutnala a musela som sa ovládať, aby som polovicu nepohltala hneď.
marikafil
Vyskúšam, ja mak môžem vždy a všade - a manžel "objavil" Telku makovú, tak toto bude dôstojná náhrada. Keď už teda chceme vedieť, čo jeme. Ukladám a idem zaraz aj vyskúšať.
sovka62
Som prekvapená, keď sa niekto ozve na takýto starý recept. Ako si ho vyhrabala? Ale vždy ma poteší, keď sa recept páči aj keď je bez obrázkov. Vtedy som ešte nevedela ako pridať obrázok do postupu, ale už som vyškolená. Prajem dobrú chuť a veľkú pochvalu od manžela.
ama00terka
Pečiem ich často, sú výborné. Pekávala som aj tieto s mandľou
 varecha.pravda.sk/recepty/slane-pecivo-s-mandlou/5607-rec...

ale ako som zostávajúce mandle z toho receptu dala na tieto makové, všetci chcú aby som piekla iba také - čiže bryndzové a aj mak, aj mandle. S cestom sa výborne pracuje, raz som ich oboje piekla z dvoch dávok sama, na prstoch mozole... :(, kto skúsil, vie o čom píšem :).
Vďaka aj tu za oba recepty.
sovka62
@ama00terka , ja som ich veru nepiekla dávno. Ale na Veľkú noc budem, vyberáme sa do sveta, tak vezmem so sebou. Ľahko prenosné, chutné, sýte, nemajú chybu.
ama00terka
Brať si túto dobrotu von do sveta som odpísala od Teba.
Ešte doplním: @Zdezda vyššie píše o ľanovom semiačku namiesto maku, neviem ako dopadlo jej pečenie s nimi. Ja pridám moju skúsenosť - raz som tiež nemala ani mak ani ľanové (s nimi som ešte neskúšala), dala som do cesta sezamové. Chuťovo nie sú zlé, menej výrazné ako s makom, aj tak si našli svojho nadšeného konzumenta (má alergiu na mak). Keďže je cesto pružnejšie, aj som celú mandľu do neho jemne vtláčala, po upečení celé (myslím nepomleté) semiačka vytlačilo po bokoch vonku, tak do polovice vytŕčali ako ostníky. To len poznámka pre tých, ktorí chcú pekne hladučké :).
Mám asi tú istú sadu formičiek ako Ty a keď dávam celú mandľu, vykrajujem štvorčeky a tak mám malý „odpad“.
havino
no ako dobre, že ste recept pripomenuli, nevidela som ho tu, už aj je uložený a v najbližšej dobe vyskúšam
sovka62
Sezamové som skúšala na posypanie, do cesta mi nenapadlo. Ale na vrchu sa veľmi neosvedčili, sypali sa na všetky svetové strany. Ale také ježaté by mohli vyzerať zaujímavo.
zuzanka1367
Milá @sovka62 , aha čo som objavila, na moje šťastie :) Premiéru budú mať na synovej stužkovej. Ďakujem pekne sú skvelé, druhá dávka je s bielym makom a to je tiež dobrota, také orieškové...


anna70
úžasná konverzácia, ja k Vinociam pečiem tak zo 10 druhov suchších koláčikov a posledné roky pridávam aj dva na slano, pre tých čo nie sú na sladké alebo cukrovka, veru tento recept sa mi veľmi páči, ďakujem upečiem čoskoro, pekné dni..
sovka62
Milá @Anna70 , tá konverzácia je ešte zo starých čias (recept bol pridaný v roku 2010), vtedy tu ešte vládli také vrelé vzťahy, dokonca sme sa občas stretli napr, na Slovak Food Fest, viem o viacerých, z ktorých sa stali naozaj priateľky a stretávajú sa (aj ja sa stretávam s niektorými zlatými dušičkami), ale tie časy sa minuli. Vtedy sa to tu hemžilo zážitkami, diskusiami, kto to zažil, rád spomína.
A koláčiky upeč, sú naozaj dobré.
katka78
Vyskúšané z polovičnej dávky. Väčšinu som spravila podľa receptu - s makom, ďalšiu časť s rascou a mletou č.paprikou, tretia bola s isotom (turecká sušená štipľavá paprika). Všetky sú výborné, neviem sa rozhodnúť, ktorá chutí viac. Veľmi pekne ďakujem @sovka62 za recept, bude mojou slanou stálicou :-)


katka78
Vyskúšala som aj v bezlepkovej verzii, pšeničnú múku nahradila pohánkovou polohrubou 1:1 a pridala 1žĺtok. Konštatujem, že sa vydarili, nie sú o nič menej chutné. Ešte raz veľká vďaka!


sovka62
S šikovná, Katka, dobre si to vymyslela, nabudúce skúsim aj ja niečo obmeniť. Bezlepkové, našťastie, nemusím, ale s rascou a paprikou budú iste veľmi dobré.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia