Šišky plnené makom

lienkag - bez fotkylienkag, 26. júna 2016
Šišky plnené makom
Foto: lienkag

Klasické šišky s džemom sú super, no chceli sme trošku zmenu a tak som ich naplnila makovou plnkou a doma sa oblizovali až za Zobraziť celý popisKlasické šišky s džemom sú super, no chceli sme trošku zmenu a tak som ich naplnila makovou plnkou a doma sa oblizovali až za ušami :-). Určite ocení aj návšteva.

25
porcií
60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 ml
2 KL
30 g
500 g
štipka
2 ks
Plnka:
100 g mletý
2 PL
2 PL
na posypanie
na vyprážanie
na dosku




Postup

  1. 1

    Mlieko si mierne zohrejeme, pridáme krupicovy cukor a na nadrobíme droždie, takto máme pripravený kvasok, ktorý nechame asi 10 minút podkysnúť.

  2. 2

    V mise si zmiešame asi 2/3 múky so soľou a rozbijeme vajíčka. Keď kvasok vykysne, pridáme ho do misy a premiesime, kým sa nám nezačnú robiť bubliny. Postupne zamiesime aj zvyšok múky. Nedávam všetku múku naraz, lebo keď je cesto voľnejšie viem ho lepšie premiesiť. Necháme 45-60minút kysnúť.

  3. 3

    Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Vlastne len zmiešame pomletý mak, med a džem.

  4. 4

    Keď cesto vykysne, vyklopime ho na pomúčenú dosku vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5-2 cm a vykrajujeme kolieska, kľudne pomocou pohára. Na každé koliesko si dáme za lyžičku plnky a zlepime do buchtičky. Necháme tak 5 minút na doske podkysnúť a vysmážame na oleji do zlata. Poukladáme na tanier a poprášime práškovým cukrom. A môžeme mlsať :-)

Diskusia k receptu

havino
takéto makové šišky aj mňa lákajú, ešte som ich nepiekla, vyzerajú dobre
haji
Makové šišky musí být moc dobré, jen balit bych to nechtěla, musí to být jako živé stříbro.