Silvestrovská kapustnica

Andrej Gogola a Eduard Šiška
majitelia reštaurácie Pulitzer u zlatého jeleňa, 4. januára 2017
Silvestrovská kapustnica
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4-5
porcie
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
900 g
2 ks
4 ks
4 strúčiky
100 g
3 PL
4 PL (alebo masť)
2 ks
2 nožičky
50 g
Na dochutenie:




Postup

  1. 1

    Bravčové koleno dáme uvariť v osolenej vode s korením a bobkovým listom. Na rozpálenom oleji alebo masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu.

  2. 2

    Potom pridáme na menšie kocky pokrájané uvarené bravčové koleno, pridáme mletú papriku a rascu a zalejeme vývarom z kolena.

  3. 3

    Po 10 minútach pridáme kyslú kapustu, na kocky pokrájané zemiaky, klobásu, slivky, cesnak a huby. Takto necháme variť asi 30 minút. Nakoniec dochutíme soľou a čiernym korením a na tanieri kyslou smotanou.

Diskusia k receptu

mijaita
Uz u podobneho receptu udajným profíkem sem vloženého, jsem se nad tím pozastavila. Brambory se v kyselém prostředí proste neuvaří. Leda by kuchař zrovna ve škole chyběl a to co uvaří doma, buď nejí, nebo se tváří, že jsou brambory jen špatný druh.
denisscha
Na zaklade skoro podobneho receptu sme si uvarili aj my velmi chutnu silvestrovsku kapustnicu..My sme mali ale na pomoc aj big green egg, pretoze sme prvy krat skusali v kotliku robit kapustnicu..A dopadlo to na vybornu, takze odporucam vyskusat tomu, kto si moze dovolit tento gril:-)
conscientia
@Mijaita Zvyčajne s tebou potichu súhlasím, no tentokrát nie: mama varieva kapustnicu 30 rokov, ja minimálne desať...a vždy so zemiakmi v nej. Nikdy sa nestalo, že by "neboli", sú samozrejme o niečo pevnejšie na povrchu, no dokonale jedlé. Nespomína sa to síce priamo v tejto diskusii, no už som tu čítala, že mnohí uvaria zemiaky "separát" a len ich na tanieri zalejú kapustnicou. Inu, koľko ľudí, toľko chutí...
mijaita
@Consistecia ale ano, jak pises. Kdyz se budou dele varit, budou na povrchu pevnejsi. Ja myslim a chutnaji mi, sametové kousky brambor bez toho pevneho povrchu. A o tom mluvim, kdyz pisu, ze se brambory neuvari. Z tveho pohledu je to v poradku, chutna vam to, ale neměl by to učit erudovaný kuchař. Já brambory uvařím, vyndám a v te vodě (samozrejme jeste pridam), uvařím kapustnici. Brambory pak do ní vložím. Nebo uvařím kapustnici, tak hustou, ze do ni muzu ty varene brambory nalít i s tou vodu. Stejne ji nedavam moc, jen abych brambory prikryla.
radox1
zemiaky sa sice v kyslej kapuste uvaria,ale s tym,ze ostanu na povrchu take zkôrnatene,co mne osobne vadi.nakoniec ja varim kapustnicu bez zemiakov.
bubaya
Ľudia, uvedomte si, že zadarmo vám žiadny šéfkuchár neprezradí svoje know-how, a teda ani detaily receptu. Všimnite si, recept od profíkov má tri body á tri riadky. On potrebuje, aby ste si to tam prišli dať, a nie aby ste si doma klochnili, na tom nezarobí.
zuzankaa12
Robím rovnako. Len zemiaky dávam až nakoniec a postrúhanė najemno, aby trochu zahustili kapustnicu. S domácou klobásou mňam!
evanaaa
Neviem, načo dávať zemiaky do kapustnice, tam ide viacej iných "dobrôt", veď tie zemiaky jeme po celý rok a kapustnicu hádam tak 2X do roka, teda aspoň u nás doma. Ale beriem, že každý si varí tak ako je zvyknutý a ako mu chutí. Mne miesto zemiakov viac ide k tej kapuste dobrý chlebík.
evanaaa
....a - zabudla som - neviem, ale mne sa do kapustnice ani ten cesnak nehodí.....
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Mletá červená paprika - netreba dávať do kapustnice vôbec (je tam predsa klobása a tá obsahuje papriku) a ešte k tomu to množstvo, že 3 polievkové lyžice, no neviem ..........
marta23
Ja si tiež myslím, že do kapustnice nepatrí cesnak, zemiaky a huby (ak sušené) menej. Sušených húb 100 g je veľmi veľké množstvo. Tiež mletej papriky by som na to množstvo surovín ubrala. A treba opraviť v Surovinách 1,5 g kyslej kapusty na 1,5 kg. Tiež opraviť položku olej , vypustiť ä. Ďakujem.
marta23
A kyslá smotana, ktorá na tanieri je pridaná asi len na ozdobu, nie je spomenutá v rozpise surovín.
veruskavejla
@Denisscha (4.1.2017 13:14)

Kotlíková kapustnica je najlepšia a ešte vyskúšajte v zelenom vajíčku aj kotlíkový guláš, nebudete sa vedieť dojesť a to hovorím z vlastných skúsenosti:-) Fakt super, odporúčam:-)
denisscha
@Veruskavejla (9.1.2017 12:35)

Tak gulas mame taktiez velmi radi takze niekedy vyskusame. Dakujem za typ. Mate tiez tento gril? Co este vsetko v nom kuchtite? Dajte este nejake rady. Dakujem. My ho este dlho nemame a niekedy som az v soku ked pozeram na FB co vsetko oni v nom varia , rada si pozeram ich stranku. Mnoho inspiraci tam maju:-)
veruskavejla
@Denisscha (12.1.2017 12:25)

Áno máme, ten model Small sme si kúpili keďže dosť často organizujeme grilovačky, či už rodinné ale že prídu k nám kamaráti:-) My sme už skúšali aj pizzu, encian, mäsá na rôzne spôsoby, plnené špíze a dokonca aj chlieb:-) Tiež sa dosť často inšpirujem ich FB stránkou:-)
nia12346
@radox1 (4.1.2017 14:48)

zemiaky musíte nakrájat na večie kocky a netreba stále miešat kapustnicu a doporučujem nové zemiaky