Sezamové dukáty fotorecept

alena45 - fotkaalena45, 4. decembra 2011
Sezamové dukáty (fotorecept)
Foto: alena45

možno nie sú také pekné, ale patria k tým zdravším vianočným kúskom. A sú veľmi chutné.

Suroviny

100 g
100 g
125 g alebo tuk
125 g
50 g
50 g
1 KL




Postup

  1. 1

    Ovsené vločky aj orechy pomelieme na kutrovači, (to je ten mixér, čo sa zhora stláča a melie suché potraviny). Všetky suroviny dáme do väčšej misy a zmiešame rukou. Vytvoríme valec a dáme na 20 minút do chladničky.

    Sezamové dukáty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď som dukáty robila prvýkrát, skoro ma porantalo, ako sa s cestom zle pracovalo. No ale prišla som na spôsob, ako cesto pohodlne vyvaľkať. Dáme ho medzi dva kusy potravinovej fólie. Možno to nie je môj vynález, ale tešila som sa akoby bol. Vyvaľkáme asi na hrúbku 2,5 mm.

    Sezamové dukáty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vrchnú fóliu odsunieme a vykrajujeme dukáty formičkou alebo okrajom skleneného pohára. Cesto opatrne podoberieme nožíkom, trošku upravíme vystrapkaný okraj a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 15 minút - do zlatista. Môžeme obaliť v cukre. Z tohto množstva vyšli cca 2 plechy.

    Sezamové dukáty (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

kucharka100
Krásne ich máš Alenka.....uložila som si recept a upečiem na skúšku. Ďakujem za tip....
marikafil
Ja som sa to vaľkanie medzi dvoma fóliami naučila z jednej kuchárskej knižky a bola som nadšená - a zároveň naštvaná na seba, že mi to nenapadlo samej. Takže buď hrdá, že si na to prišla sama. A dukátiky vyzerajú veľmi dobre, načo tá prehnaná sebakritika:-) Vyskúšam!
mijaita
Krasne zpracovany recept ! delat to nebudu, na sledke me neutahne, ale treba vymyslim slanou variantu !?
jerica
@alena45 to si ukladám , myslím si že to aj do sviatkov vyskúšam, v Lídli sú dostať obdobné keksíky "ZUZANKY" (210g) rozmýšlala som aký to môže byť recept , no a Tvoj recept na keksíky prišiel ako na zavolanie , bude podobný,tiež majú zloženie so sézamom a ovsenými vločkami,samozrejme určite doma upečené sú určite lacnejšie a v neposladnom rade vieš čo tam dáš , žiadne emulgátory:-)) Dík za recept:-))
dorisa
veľmi pekné keksíky, zdravé,to je ono.
jamarlen
krásne, naozak "zlaté" - aj dukáty, aj foto. a s tým vrecúškom - milučké:)
alena45
ďakujem za komentáre. Marikafil, tým, že nie sú také pekné som myslela to, že ich neozdobujem napríklad čokoládou, čo by určite išlo, aby sa zachovala chuť sezamu, takže nie sú také načančané, ako vianočné pečivo býva.
alena45
ešte pridám, že recept neobsahuje vajíčko, tak myslím, že by bolo vhodné aj pre vegánov, ale nie som si istá, tak som to neoznačila.
jatanika
sezamové koláčiky som už piekla a boli chutné ... aj tieto sa mi páčia :-))
alena45
ajuska, ak si ich piekla, tak ma to veľmi teší. U nás sa už pojedli.
alena45
bolo toho 1 a trištvrte veľkého plechu, ale záleží aj na vykrajovaných tvaroch. Guľaté zaberú viac miesta. Počítaj s tým, že sa trochu zväčšia, tak nedávaj tesne vedľa seba.
michsamant
Prave ich peciem a uz som nevydrzala a z prvej varky ochutnala a su velmi dobreee!! Neskor pridam fotku a uz teraz dakujem za skvely recept.
1x ala64
michsamant
Mam ich trosku tensie, aj som ich piekla kratsie, len 10 minut, lebo zo spodu mi hnedli rychlejsie, ale myslim, ze im to aj stacilo v mojej piecke. Chutia aj detom :) Mensia dcera na mna otrcila palcek, ze good I like it a utekala si zobrat dalsi :))





kumari
mnam - su uzasne!!! :) uz ich idem robit - milujem sezam!!! :)
alena45
to som naozaj potešená. Je s nimi síce piplačka, ale mám ich radšej ako linecké. Pečiem totiž iba na Vianoce.
michsamant
Hladsie su mozno preto, lebo som musela muku pridavat, pouzila som tu nasu bielu, tak sa mozno ten sezam v tom ceste trosku stratil. Ale su naozaj strasne dobre. Ja peciem, taketo obycajne keksikove, ked sa mi minu glukozove kekse pre deti, lebo obchod tu nemam ziaden, kde sa da vybehnut.
ceresnicka1
Neviem,kde som spravila chybu,ale mala som to cesto velmi makke. Aj som zacala valkanim a vykrajovanim,ale skoncila som tak,ze som malou lyzickou naberala a formovala na plech. A islo to celkom rychlo. Su velmi chutne a ak mi zstane cas,tak ich ponamacam aspon scasti do cokolady....ved su Vianoce,nemozeme az tak zdravo :-)
alena45
@Ceresnicka1 (19.12.2016 16:40)

neviem, či si spravila chybu, ale je fakt, že s tým cestom sa veľmi zle pracuje, preto to vaľkám cez miktorén. Ale verím, že chutili aj tak.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia