Sezamové dukáty (fotorecept)

Autor receptu: alena45

možno nie sú také pekné, ale patria k tým zdravším vianočným kúskom. A sú veľmi chutné.

Postup

  1. Ovsené vločky aj orechy pomelieme na kutrovači, (to je ten mixér, čo sa zhora stláča a melie suché potraviny). Všetky suroviny dáme do väčšej misy a zmiešame rukou. Vytvoríme valec a dáme na 20 minút do chladničky.
  2. Keď som dukáty robila prvýkrát, skoro ma porantalo, ako sa s cestom zle pracovalo. No ale prišla som na spôsob, ako cesto pohodlne vyvaľkať. Dáme ho medzi dva kusy potravinovej fólie. Možno to nie je môj vynález, ale tešila som sa akoby bol. Vyvaľkáme asi na hrúbku 2,5 mm.
  3. Vrchnú fóliu odsunieme a vykrajujeme dukáty formičkou alebo okrajom skleneného pohára. Cesto opatrne podoberieme nožíkom, trošku upravíme vystrapkaný okraj a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 15 minút - do zlatista. Môžeme obaliť v cukre. Z tohto množstva vyšli cca 2 plechy.