Segedínsky guláš
Segedínsky guláš

Segedínsky guláš s domácou kysnutou knedľou

marienka44 - fotkamarienka44, 10. februára 2021

Teraz je ten pravý čas na toto jedlo. Keďže som dostala kúpiť pekné, pokrájané bravčové pliecko, rozhodla som sa preň a zároveň som vyskúšala Zobraziť celý popisTeraz je ten pravý čas na toto jedlo. Keďže som dostala kúpiť pekné, pokrájané bravčové pliecko, rozhodla som sa preň a zároveň som vyskúšala recept na domácu knedľu od @babkamt. Knedľa sa vydarila nad očakávanie.
Zdroj: Recept na domácu knedľu od @babkamt nájdete TU

3
porcie
60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2 PL domáca
1 ks veľká
2 strúčiky
trochu (maďarská, v tube)
1 ČL
1 ČL
1 ČL
2 ks
1 PL
500 g
1 téglik (16 %)
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme cibuľový základ: V hrnci na rozohriatej masti orestujeme na drobno pokrájanú cibuľu. Stiahneme z ohňa, pridáme kopcovitú lyžicu červenej papriky, zalejeme asi 1 dcl vody, vrátime na oheň a vydusíme skoro na tuk, paprika sa nesmie spáliť.

  2. 2

    Pridáme znovu rovnaké množstvo vody, ale horúcej, aby sa neprerušil var. Tento postup opakujeme ešte 3-krát, aby sa rozvarila cibuľa. Do tohto cibuľovo-paprikového základu vložíme umyté a na kocky pokrájané mäso a opečieme za stáleho miešania. Podlejeme horúcou vodou a dusíme prikryté do polomäkka. Počas dusenia pridáme koreniny: mletú a celú rascu, mleté čierne korenie, nové korenie, bobkový list, kúsok chilli papričky, pretlačený cesnak, paprikovú pastu "Červené zlato" a soľ. Podľa potreby podlievame malým množstvom horúcej vody.

  3. 3

    Kyslú kapustu nepremývame vodou, ale ju na doske pokrájame na kratšie vlákna. Pridáme k mäsu a dodusíme do mäkka. Kyslú smotanu z téglika preložíme do väčšieho hrnčeka a prilejeme z varnej konvice vriacu vodu, aby sa vyrovnali teploty. Takto zamedzíme, aby sa v šťave tvorili biele bodky. Až potom ju pridáme do hotového jedla a povaríme. Ja som na zahustenie šťavy na sucho opražila v rajničke 1 PL hladkej múky, zaliala vodou a cez sitko pridala ku gulášu. Ochutíme asi 1 PL cukru, prípadne ešte dosolíme.

    Segedínsky guláš s domácou kysnutou knedľou - obrázok 3
  4. 4

    K segedínskemu gulášu som ako prílohu urobila kysnutú parenú knedľu z 250 g polohrubej múky podľa receptu @babkamt. Je to vynikajúci recept, ktorý sa vždy podarí, viď link: https://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-parena-kysnuta-knedla-fotorecept/49922-recept.html?from=newsletter

    Segedínsky guláš s domácou kysnutou knedľou - obrázok 4
  5. 5

    Knedľu parím v tomto paráku, má 3 poschodia, takže sa môže pripraviť kompletný obed v pare. Do pariaceho prístroja pod cesto som položila papier na pečenie, aby sa knedľa neprilepila.

    Segedínsky guláš s domácou kysnutou knedľou - obrázok 5
  6. 6

    Tu je ešte nepokrájaná knedľa z 250 g múky, čo mne samej úplne stačí.

    Segedínsky guláš s domácou kysnutou knedľou - obrázok 6

Diskusia k receptu

farbuska
Naozaj, teraz je čas segedínskych gulášov. Som rada, že si pripomenula, uvarím tiež. Väčšinou knedľu kúpim, ale veru dobrý segedín si zaslúži aj dobrú knedľu. :)
marienka44
@farbuska (11.2.2021 07:10)

Ano, máš pravdu, obchodné knedle sa mrvia ako piliny. Táto bola mäkučká a ľahká ako pierko. Aj zaťovi chutilo.
Ďakujem všetkým za nahliadnutie, potešilo ma to.
terinka55
Fajnovo navarené. Pekný postup. Knedľa parádna.
Robím podobne, dávam však sladkú smotanu. Ale, každému ako chutí.
evanaaa
Tiež naše obľúbené jedlo, dávno som nerobila, ale poslednú dobu sme mali viac jedál z kapusty, tak si segedín ešte chvíľu počká. Mám síce trochu iný postup, a nedávam cesnak ( nejak mi tam, najmä do smotany nepasuje) ale každý si varí tak, ako mu chutí a nepochybujem, že aj táto smotanová kapusta bola chuná. A chálim knedľu, vydarila sa.......
marienka44
@evanaaa (11.2.2021 21:20)

Ďakujem za komentár, cesnak tam nie je vôbec cítiť. V dnešnej dobe potrebujeme cesnak, má pozitívne účinky na naše zdravie.
chemik
Marienku velmi oceňuji za podrobný popis přípravy cibulového paprikového základu pod vepřové maso jak na segedín, tak perkelt nebo vídeňskou papričku. Na rozdíl od klasického hovězího guláše, kdy cibule musí být vysmahnutá co nejvíce do tmava a má během dušení dost času se rozpustit, k vepřovému masu s přídavkem smetany nesmí být cibulka ani trochu připálená , ale přitom dobře rozvařená a paprika zcela rozpuštěná v tuku. Proto tento recept považuji za technologicky dokonalý , takže výsledek se musí chuťově podařit i začátečníkovi, pokuď připravě věnuje potřebný čas.
marienka44
@chemik (12.2.2021 14:21)

Ďakujem pekne za ocenenie, snažila som sa to podrobne popísať exaktne. Ty máš asi len pseudonym "chemik", ale ja som aj vyštudovaná chemička. :-)
matased
Presne takto to robím aj ja, aj domácu knedľu, pekne sa Vám podarila....a hneď zajtra sa dúfam podarí aj mne!
chemik
@marienka44 (12.2.2021 17:55)

zdravím kolegyni a jako každý "užitečný" chemik jsem také celoživotní kuchař, jeden čas i profesionální
marienka44
@chemik (13.2.2021 18:21)

A ja tvrdím, že varenie je druh chémie. Teraz počas pandémie sa realizujem vo varení. Každý deň niečo iné a nové, nepoznané varím, len mám málo konzumentov. :-)
1x chemik
chemik
@marienka44 (13.2.2021 20:58)
To já tedy mám teď konzumentů víc, protože vnoučata se učí doma přes počítače a já zatím vařím místo školní jídelny česko-slovenskou klasiku. Jsou nadšené z dobrého jídla, jenže já už přibral skoro 10 kg a to nic sladkého nevařím.