Sedliacka kapusta (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Táto kapusta sa začína variť od mäsa až potom kapusta. Kapustu kyslú používam v konzerve, je rýchlo hotová a mäso zo zabíjačky to treba dlhšie variť. Na druhej strane, pokiaľ sa varí mäso, tak si chystám ostatnú časť receptu. Tak po dovarení mäsa mám za krátko všetko hotové. Je to recept zo zabíjačky u známeho. Keď už teraz nerobíme zabíjačky, tak si to musím uvariť sám, vo väčšom hrnci, také niečo ako obar. A keď mi zvýši obar dám do pohárov horúce, uzavriem a mám na inú varu.

8 - 10
porcií
10 minút
príprava
135 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Všetky mäsá umyjem a dám okrem pečienky do hrnca, ta pôde až pred koncom varenia. Jablká krájam na štvrte, jadrovníky vyberiem, šupu nechám a pridám ich k mäsu. Cibuľu očistím a krájam na kolieska, dám tiež do hrnca. Cesnak očistím a posekám a pridám asi dve tretiny, zvyšok až na koniec. Zalejem to pivom a dolejem vodou, tak nech je mäso ponorené. Osolím a koreniny dám do vajíčka na čaj, ktoré ponorím do hrnca. Pridám za jednú lyžicu mletej papriky. Zvyšok papriky nechám na neskôr. Hrniec dám na sporák, rozvarím a potom varím, len tichučko bublať dve hodiny, podľa tuhosti mäsa. Pol hodiny pred dovarením pridám do hrnca variť aj pečeň.
  2. Asi tak po 1,5 hodine varenia, odoberiem z vývaru za naberačku tej mastnoty z vrchu. Dám do druhého hrnca zohriať.
  3. Tu sú suroviny čo som použil na kapustu a paradajkový pretlak.
  4. Keď je vývar horúci odložím zo sporáku a pridám do neho zvyšok papriky. Premiešam nech sa rozpustí. Teraz k nej pridám pasírované paradajky znovu zamiešam.
  5. A napokon dám kapustu aj s nálevom, zamiešam a položím hrniec na sporák. Prilejem tak dve naberačky vývaru a nechám variť.
  6. Zatiaľ si z prvého hrnca vyberiem všetko mäso do misy.
  7. Pokrájam na kúsky.
  8. Napokon ku kapuste pridám pokrájané mäso, paradajkový pretlak a zvyšok posekaného cesnaku. Dolejem vývar, no nie moc. Ma to byť husté. Nechám to prejsť varom asi päť minút.
  9. A môžem servírovať k tomu kus chleba a dobrú chuť. Celej našej rodine táto kapusta veľmi chuti. Oplatí sa ju uvariť. Ja som teraz robil z dvojitej dávky a zvyšok som dal do pohárov.
  10. Zvyšok vývaru rozmixujem a dám do zaváracích pohárov, uzatvorím za horúca a odložím. Bude na varenie strukovín.