Salmorejo fotorecept

mijaita - fotkamijaita, 27. júna 2014
Salmorejo (fotorecept)
Foto: mijaita

Salmorejo (čti salmorecho) je španělská studená polévka z Andalusie. Není totožná se známou polévkou "gaspacho". Salmorejo je pouze z rajských jablíček a pečiva. Zobraziť celý popisSalmorejo (čti salmorecho) je španělská studená polévka z Andalusie. Není totožná se známou polévkou "gaspacho". Salmorejo je pouze z rajských jablíček a pečiva. Hustý krém je podklad, který se až na povrchu obohatí o suroviny jako jsou vajíčka posekaná, kousky sušené šunky,olivy, tuňák, cibule. Do základu se ne všude přidává česnek. V horkých dnech, které jsou běžné na jihu Španělska je tato polévka podávána snad ve všech restauracích a domácnostech běžně.

2-3
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

1/2 kg
100 gr
1 ČL
 (alebo balzamiko) nie je nutné
Do polievky:
Cesnak:




Postup

  1. 1

    Pečivo, nejlépe z minulého dne nalámeme na kousky, zalijeme studenou vodou a necháme odležet aby nasáklo.

    Salmorejo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájíme čerstvá rajčata a spolu s nasáklým pečivem pečlivě rozmixujeme. Jestliže je polévka příliš hustá, přidáme trochu vody.

    Salmorejo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozmixovanou směs přepasírujeme přes husté síto, aby byl krém bez zrníček a drobků z pečiva.

    Salmorejo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Přidáme dobrý olivový olej, sůl, pepř a podle chuti vinný ocet nebo bílé balzamiko a event i hnědý cukr (nepřidávám, Španělé ano)

  5. 5

    Polévku vychladíme a servírujeme.
    Nalijeme do misek nebo talířů a ozdobíme podle chuti posekaným vajíčkem na tvrdo vařeným, kouskama opečené šunky, černými olivami, tuňákem, čerstvou cibulí. Pokropíme ještě povrch olejem a podáváme.

  6. 6

    Je-li víc strávníků, dám vše na misky a každý si přidá do polévky na co má chuť.

  7. 7

    Delikatesa !

Diskusia k receptu

kukulienka71
to sa vôbec nevarí? takže chuť bude asi taká, ako keď si pečivo pokvapkám oliváčom a jem k tomu rajčiny. Veľmi zaujímavé, všetko, čo si tu vymenovala, sa mi tam hodí, musím skúsiť, ukladám :-)
mijaita
@kukulinka to urcite nebude! V te polevce pecivo vubec nepoznas a ke studenemu kremu ty pochutiny navrch tomu davaji pokazde jiny rozmer. Vyzkousej a napis!
daguska
Môj muz má velmi rád gazpacho,aj salmorejo.Robila nám ho synova priatelka z Córdoby rodená Andaluza.Ja to moc nemusím,ale ona sa kôli nám naucila jest kysnutú knedlu,tak my zasa salmorejo.Ved o tom to je,stále nieco spoznávat.
mijaita
@daguska ja jsem jedla obojí v Andalusii, salmorejo mi chutnalo víc. Prave me baví ten rajcatovy podklad a chute se pak meni tim, co na nej nalozis. Delala synova priatelka stejne jako ja, nebo nevis?
Ze ti to moc nechutna chapu, ja nemusim paellu pokud neni jen s kuretem. Zato ale miluju španelstinu a všechny zeme které španělsky mluví ! :-) Tvůj kometář se mi líbí .
daguska
Nemam ani sajn,mila@mijaita , ako ho robila,ale vyzeralo presne tak,ako tvoje.Aj vajícko,vsetko.Paellu tiez nemusím presne ako ty,len s kuriatkom.Ale tiez som sa naucila jest vselijaké jedlá,ktoré nám zo zaciatku nechutili.Aj jamon serrano mi robil problémy.Spanielske priatelky nemohli pochopit preco jem chlieb s paprikou,slebo párok s horcicou.Ja zas nikdy nepochopím Tortiilu con plátano (s banánom).Ale zvykli sme si.Spanieli sú fajn.Tolerantní.Nás priatel z Brazílie si dal u nás "SEGEDÍN".s ryzou a len chválil a chválil,qué buena salsa.Je to super.
mijaita
@daguska evokujes mi dálky, dálky, které mám tak ráda! Jsem se tu zasnila i kdyz jidla jihu me zrovna neoslovuji. Ale zeme a lide to vynahrazuji. Nepridas nejaky recept ?
daguska
Rada pridám,ale musím sa najprv naucit.Som zaciatocník,nekamarátim sa velmi so"zázrakmi techniky".Prídu mladí zo Slovenska na dovolenku,tak poziadam dcéru.Je mnoho receptov a aj stoja za vyskúsanie.My aj tak zostávame pri slovenskej klasike.Tesí ma,ze ta Tieto dialky fascinujú.España je ozaj krásna zem.Ale ostrovy,to je trochu iné.Mne chýba trocha Európy.
safran
@Mijaita , rodený Španiel by blanžíroval paradajky, ošúpal, prekrojil a vnútro so semienkami nepoužil, iba pevnú dužinu, rovnako ako pri gaspacho. Keď som sa opýtala prečo? vraj sú semienka zlé na pečeň. Takto by to robili v aragónskej oblasti. Spomínal, že pred tým sa paradajky neblanžírovali, ale opekali nad ohňom alebo na suchej panvici (ako baklažán a potom šúpali). Ako by to robili v Andalúzii neviem. Španielsko je 10x väčšie ako Slovensko a aj tu sa jedna polievka robí mnohorakým spôsobom.
safran
tento Tvoj expresný postup však myslím priláka viac ľudí skúsiť jednu zo studených paradajkových "polievok". Je skvelá, som rada, že si ju pridala.
mijaita
@safran ja rajcata take blansiruju a loupu, seminka ovsem nevyndavam. Pak ale polevku propasiruju, aby v ni nebyla seminka a drobky jeste i z peciva . Ona je pak takova nadychana krasne tim pasirovanim. Na polevky mam rajcata v mrazaku, pak jen na ne pustim horkou vodu a krasne se sloupnou. Nicmene kdyz se nesloupnou, rozmixovanim a propasirovanim stejne vsechno zustane v cedniku. A chutove to vyjde na stejno. Presto tvuj kometar sem patri, diky za nej!
safran
Predpokladala som, že chceš vedieť, ako by to robili Španieli, z vyššie uvedeného komentáru. Blanžírovanie si v recepte nespomenula. Mňa samú vyberanie semien veľmi prekvapilo, ale vysvetľovala som si to skôr tým, že majú paradajok habadej :-) tak ich dôvod som tu uviedla skôr ako zaujímavosť.
mijaita
@safran mnoho lidi u nas, viz jedna moje kamaradka, rajce se seminkama se proste neji! Cerstva, zoracovavana, jedine bez seminek. A pritom je to takova dobrota!
Ne, blansirovani jsem vynechala, protoze jsem to nedelala, tak me nenapadlo to napsat. Tam kde neni potreba loupat, tak neblansiruju.
Ten jejich duvod jsem opravdu neslysela, nicmene i u nas si lide zduvodnuji co delaji. Napr. duvod, proc loupaji zampiony - slupka je pry tvrda :-) :-) :-), nebo ze SE to loupe!! :-) Take se jednu dobu rikalo, ze rajcata zpusobuji rakovinu, tak se nemaji jist.
safran
Hej, počula som aj ja, že ženy po 40tke by nemali surové paradajky, ale nikto mi nevysvetlil, prečo? Neviem si bez zrelých paradajok leto predstaviť, túto polievku si rada spravím :-)
mariamka
@mijaita urobila som si taku "sukromnu porciu" :) z jedneho rohlika a par cherry rajciatok, aj som precedila, mala som to huste, tak som cvrkla trosku viac vody, mam to viac polievkove, ale vyborne! sol, korenie, oliv. olej, par oliv a cibulkova vnat, velmi dobre, dakujem

mijaita
@mariamka dost zalezi na tom, jaky das pomer peciva a rajcat. A ten krem ma byt opravdu husty, mozna by snesl i nuz :-) Ale dulezitejsi je, ze ti to chutnalo a ze ji budes delat casteji. Dik za fotku i hzeky komentar!
mijaita
Kdybych se mela ridit tim, co "jedna pani povidala", tak uz nemam jatra, kolik jsem za zivot snedla rajcat a jedine s pecickama. Jim co mi chutna a nic kolem neresim. Take BY SE MĚLO jist hodne ryb a ja bych se obratila naruby kdybych mela snist byt jednu jedinou. A taky ziju a rekla bych, ze jsem zdrava. Mozna vic, nez kdybych ty ryby jedla :-) Takze devcata, zadny stres s pecicek, delejte co chcete vy a ne co rikaji jini!
safran
@Mariamka :DDD pravda dobré? akurát hustejšie to má byť určite, ale najlepšie na tom je, že si sa odhodlala ako prvá - dúfam aj iné budú nasledovať Tvoj príklad :-)
@Mijaita , telo si zvyčajne povie, ak ho rozum vie počúvať, čo sa mu žiada :-)
mijaita
Náhoda tomu chtěla, opakování pořadu S kuchařem kolem světa - Španělsko. A nevycházela jsem z údivu, kdyz v Rondě, město v Andalusii, v rodině vařili gaspacho. Gaspacho bez paprik a okurek, gaspacho byla vlastně salmorejo ! A @safran rajcata vubec neloupali :-) Jen vyndali jadyrka. No ja je precedila, takze take nebyla. A do toho husteho kremu jeste rozmixovali 1 vejce a 2 strouzky cesneku a dobre 3 lzíce oleje. Měli toho plny velky mixer vcetně platku peciva. @mariamka huste, huste to musi byt!
Sama uz se tesim na pristi tyden, bude zas, prijde kamaradka.
Na vrch dali tunaka, vejce a tu jejich susenou sunku.
Ja ji delam pres leto moc rada tu polevku.
zinnajdha
Myslím že som prečítala všetko, ale nenašla som odpoveď na otázku, či sa to má variť... totiž v recepte je pod bodom 5 napísané, že polievku vychladíme a servírujeme. Rada by som ju pripravila. Ďakujem.
mijaita
@zinajda vsecko jsi peclive peclive precetla? Naslas nekde neco o vareni? Tahle polevka,nebo spis krem se podava vychlazena,proto napsano. Rajcata ani rohliky se nevari,jen rozmixuji. Bude ti chutnat, udelej hustou, vychlad a podavej az bude horko.Krasne osvezi!
kukulienka71
@mijaita , táto polievka fakt stojí za vyskúšanie, hlavne v teple padne dobre! bola som veľmi zvedavá na chuť, predčila moje očakávania, ja som dala aj pár kryštálikov cukru a tak aj pár kvapiek jablčného octu(vínny som nemala). Iná je len so soľou a úplne iná aj s cukrom a octom. Obe sú výborné, ďakujem za recept, dávam 5* a posielam foto do Prahy(ak nie si niekde na cestách):-)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia