Kávový zákusok
Kávový zákusok

Salajkový kávový zákusok

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, 28. novembra 2023. Komerčný recept.

V recepte je použité kypridlo Salajka, ktoré používali pri pečení už naše babičky.

4-6 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
130 g
250 g
1 ks
15 g
100 ml
Plnka:
900 ml
4-5 hrste
4-5 hrste
250 g
2 KL
2-3 KL




Postup

  1. 1

    Cesto: Zohrejeme mlieko a do vlažného nasypeme 15 g Salajky. Necháme napučať ako kvások.

  2. 2

    Zmiešame ostatné suroviny a zalejeme napučanou Salajkou. Vypracujeme cesto ako na linecké koláčiky. Rozdelíme na 3 časti a každú zvlášť rozvaľkáme a upečieme na opačnej strane pomasteného plechu pri 200 °C 4 - 6 minút. Cesto sa upečie veľmi rýchlo a nesmie zhnednúť! Po nadvihnutí necháme v rúre 1 - 2 minúty.

  3. 3

    Plnka: Mlieko s hrubou múku uvaríme na kašu. Do horúcej kaše primiešame kryštálový cukor a hneď aj maslo. Ďalej pridáme kakao, mletú čiernu kávu a krém hneď natierame medzi upečené pláty cesta.

  4. 4

    Zákusok zaťažíme a necháme postáť. Vrch posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou.

Diskusia k receptu

evanaaa
@babulicka , asi ste zle dávkovali, alebo mali zlý recept...ja som salajkové koláče jedla v detstve, boli výborné, žiadnu pachuť nemali a robila ich moja stará mama.....a ja sama som už prababka, takže majú dlhú tradíciu. A pečú ich aj teraz niektoré žienky.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia