Ružová kapusta pre Bábiku Angeliku (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nostalgické spomienky staršie ako 30 rokov. Nepoznám otca, ktorý by svojej dcérke, princezničke, nezniesol modré z neba. A keď ešte, žmurkajúc nevinnými detskými očkami, zašepoce: „Taťko, môj maličký, uvar mi, proskám pekne, ružovú kapustičku“, tak to už je „pán tvorstva“, s hmotnosťou nad cent, absolutne na mäkko. Varí so stiahnutým hrdlom, pýchou v duši a teší sa na okamihy, keď jeho ratolesť, s véééľkou lyžicou v ruke, bojuje s klobáskovým ježkom vo svojej milovanej lahôdke; a pradie láskou.

6÷8
porcií
15´ minút
príprava
30´÷ 40´ minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. opakujem prípravu pracoviska s pomôckami a ingredienciami.
  2. do stredne vysokého hrnca nastrúham (na tenko pokrájam) menšiu cibuľu, pridám pretlačené (prelisované) 2÷3 strúčiky cesnaku a prilejem 2÷3 PL olivového oleja (veľmi dobrý je aj slnečnicový, kukuričný, .......); nechám speniť a hneď vmiešam 170 g (obsah 1konzervy) kvalitného paradajkového pretlaku.
  3. do takto zoskupeného základu postupne prisypujem 1 KL (kávovú lyžičku) čerstvo mletého čierneho korenia (MČK), 1 ML (mokka lyžičku) mletej papriky červenej pálivej (MPČP), 1 ML mletej rasce (MR), ½ ML mletého muškátového orieška a ½ ML mletých klinčekov; opatrne, jemne a krátko premiešam.
  4. priložím pokrájanú kapustu,
  5. samozrejme aj postrúhaný hlúbik je fajn a tak šup s ním tam,
  6. na drobno pokrájané 2 stredné maradajky a 1 PL vegety; opäť nežne premiešam.
  7. prilejem potrebné množstvo vody (tak aby zakryla kapustu) a vložím bobkový list a halúzku čerstvého rozmarínu (lebo som ho mal po ruke; ale ani saturejka, tymián, alebo čerstvý majorán – až po dovarení – tejto kapuste s mušelínom nepoškodia); nechám pomaly variť.
  8. než sa kapusta dovarí pripravím „nádstavbu“ = 227 g kyslej smotany vyšľahám s vajíčkom, 2 PL kápiového krému (pomazánky mojej Mamky), kryštálovým cukrom (podľa chuti) ja som dal 1 PL, ~ ¼ l čerstvého mlieka a ako prevenciu pred možným „hrčkovatením“, so štipkou jedlej sódy bicarbóny; na zahustenie nastrúham stredne veľký zemiak.
  9. prv zahustím, premiešam, chvíľočku nechám povariť a počas stáleho premiešavania vlievam vyšľahanú smotanovú „nádstavbu“.
  10. odpoveď všetečným priateľkám z Varechy – pomocníkov mám dvoch = pravú a ľavú ruku; použitý riad a pomôcky (a to počas každého varenia i pečenia) priebežne umývam a odkladám na patričné miesta!
  11. podávame v hlbokých tanieroch s klobáskou (párkom) à la ježko, alebo pörköltíkom, alebo paprikášom, alebo „volským okom“, alebo iba tak, s ničím, ale s riadnym „burkovčiakom“ domáceho chlebíka;
  12. namiesto opečených údenín môžeme podávať aj s lahôdkovými muffinami z hovädieho mäsa aj s ich „výpekom“. Recept, vhodný aj pre diabetikov, čoskoro uverejním na Vareche. D o b r ú c h u ť Vám!