Rozšliapance, vareno-pečené zemiaky, príloha k divine (fotorecept)

Autor receptu: sracz

... a sľub № 2! Pred časom varil a piekol v jednej TV relácii „macher“ s extravagantným účesom Guy Fieri. Mimo iného sa predstavil aj so zvláštnou zemiakovou prílohou. Asi v polovici jej prípravy, urobil, ehmm, technologický krok, predstavujúci „rozpučenie či rozčapenie“ varených zemiakov na podložke. Táto vízia dala podnet k môjmu názvu „rozšliapance“. Dal som si ich do zálohy pre nejakú dobrotu! Niečo som si od Guya zapamätal, niečo pozmenil, niečo pridal, ale konečný efekt s divinou bol super

4
porcie
25 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. základná zostava pred „rozšliapnutím_rozpučením“ zemiakov uvarených v šupke
  2. zemiaky poukladáme na pevnú podložku; menšie, servírované v celku, som nemal, tak som veľké rozkrojil na ¼; pomocou listu širokého noža, sekáča, ja som použil dno malej rajnice, jemným tlakom zemiaky rozpučíme (pokúšal som sa využiť aj nerezovú formičku v tvare mesiaca);
  3. priamo na podložke (lopáriku) vzniknuvšie „rozšliapance“ prstami osolíme, oMČekujeme a posypeme korením na americké zemiaky (myslím si, že je ho možné, v prípade núdze, nahradiť vegetou)
  4. poukladáme ich, posypanou stranou nadol, na panvicu s horúcim olejom (ja som pred zemiakmi na panvici opekal klobásových „ježkov“ a slaninové „hrebienky“ na finálne servírovanie, tak som výpek samozrejme využil); rozložené „rozšliapance“ okoreníme teraz aj na obrátenej strane; obojstranne opečieme do chrumkavého červenohnedasta a
  5. tesne pred dokončením na každý opečený „rozšliapanec“ položíme malú kocku masla; iba na chvíľočku, než sa maslo roztečie
  6. podobným spôsobom pripravíme aj druhú porciu
  7. hotové potom servírujeme asi do takejto podoby. A to je všetko! Ale chutí úžasne, naviac získate opäť obdiv, uznanie a „inšô“ od svojeho krajšieho, lepšieho a nežnejšieho JA!!!