Rozpeky so slivkami

medovnicek - fotkamedovnicek, 23. júla 2012

Od detstva milujem ovocné posúchy a tak, keď som na trhu kúpila slivky, vedela som, že si taký jeden upečiem. Na www.mimibazar.cz som jedného Zobraziť celý popisOd detstva milujem ovocné posúchy a tak, keď som na trhu kúpila slivky, vedela som, že si taký jeden upečiem. Na www.mimibazar.cz som jedného času naň získala výborný recept. Cesto je výborné, vrelo ho každému odporúčam.

Suroviny

250 g
250 g
250 ml vlažné
25 g
2 ks
100 g
60 g
2 PL (rum)
Okrem toho:
1,5 kg
200 g
  podľa chuti
  na potretie




Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor, rozdrobíme droždie a nalejeme vlažné mlieko. Necháme vzísť kvások.

  2. 2

    Keď kvások máme nakysnutý, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme cca 1 hodinu kysnúť.

  3. 3

    Z tohto množstva vyjdú cca 4 menšie koláče o priemere cca 25-35 cm. Cesto po vy kysnutí rozdelíme na toľko častí, koľko budeme robiť koláčov. Z každého kúska urobíme bochník. Zoberieme papier na pečenie, vystrihneme si kruhy a každý bochník roztlačíme, alebo rozvaľkáme do kruhu. Ja som si to zjednodušila a koláče som piekla na plechoch, ktoré sú určené na pečenie pizze. Necháme ich ešte troška kysnúť.

    Rozpeky so slivkami - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým vykôstkujeme slivky a rúru si predhrejeme na 160 C. Slivky ukladáme na koláč polenou stranou nahor. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme ich mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom. Môžeme pridať aj vanilku a škoricu.

    Rozpeky so slivkami - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec pokladieme plátkami bravčovej masti, alebo masla - ja som teraz dávala maslo.

    Rozpeky so slivkami - obrázok 5
  6. 6

    Koláče vložíme do vyhriatej rúry a upečieme.

    Rozpeky so slivkami - obrázok 6

Diskusia k receptu

soncya
Bože, ten chutne vyzerá! Kysnuté cesto a slivky, taký slovenský koláčik!
afataga
prave som doniesla z obchodu slivky a uz viem co s nimi :-) len do cesta nedam heru ale mast, inak super kolacik
sneica
krasny kolacik...samozrejme aj chutny...namiesto masti by som pouzila maslo...kk
afataga
@sneica mast mam odskusanu, cesto je krasne vlacne a dlho vydrzi, mast pouzivaju aj skusenejsie pekarky ako ja
honestka
suhlasim v jednoduchosti je krasa a chut.
MAST tiez uprednostnujem v cestach viac ako maslo. hlavne tu doma vyskvarenu a nie prepalenu. aj experti sa zacinaju vracat radsej k takejto masti ako k tym umelo vytvorenym margarinom a olejom ktore su spracovane rychlym postupom.
krasny kolacik a hlavne chutny. pekavame tiez.
salinka
Neviem ci maslo, alebo mast, ale v kazdom pripade slivky a mak, to nemoze ostat bez oblizanych fuzov:-))) Perfektne kolaciky.
olinka12
Dnes bola pre detičky bábovka sliviek máme neúrekom tak budú aj tvoje koláčiky ukladám do mojej KK
medulienka122
medovnicek, neuveríš, včera mi sestra volala, že má super recept, spodok vyzerá ako na pizzu, a idú na to slivky. Jedným slovom mi začala krvopotne diktovať tvoj recept, kým som jej celkom neslušne skočila do reči, že je už dáávno uložený a čaká na svoj čas, kým dozrejú slivky./ Za PC nesadne za ten boží svet, tak neviem ,ktorá dobrá duša jej ho povedala/:-)
zlatulik3
Krasa ,vyzera super..ukladam... Moja babka ma uz 85 rokov a stale pečie uplne suprove kysnute kolače a jedno od nej viem,že dava masť namiesto masla.. Raz by som chcela vediet tak piect ako ona,ale mne to stale ešte nejde tak dobre..:-)
medovnicek
@martamm @olinka12 @cica2 veľmi pekne ďakujem
@medulienka122 vidíš, svet je malý:) a už len dúfam, že bude chutiť,
môj chlap ho označil ako 100 bodový
@zlatulik určite budeš časom tak dobrá ako tvoja babka, tie najlepšie posúchy mi pekávala voľakedy moja mamka a keďže jej už niet, musím si ich piecť sama a masť mám vyskúšanú, aj keď ju mnohí odsudzujú, ja mám s ňou len tie najlepšie skúsenosti a myslím si, že je rozhodne zdravšia ako všelijaké priemyselné tuky
stacy77777
pozerám foto a hovorím si, "nie je to medovníček?" a uhádla som... krásny koláčik, ukladám si
rybarkuchar
Vyskúšal som v sobotu. Piekol som chlieb a strčil som do pece aj Tvoj koláč. Prihodil som aj tvaroh a podarilo sa. Vďaka.
medovnicek
@rybarkuchar mám radosť, že sa ti koláčik vydaril, inak máš obrovský bod, že ako chlap sa dávaš na pečenie kysnutých koláčov
martamm
paradny, ulozeny, slivka posadena, tohoto roka prva uroda 3 kusy, o rok snad viac, musime vyskusat, ale dost srandy, slivky dokupim a kolac bude, velmi lakavy...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia