Orechová roláda
Orechová roláda

Roláda s orechovo-karamelovým krémom

Jana Štrbková, Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 8. októbra 2023
Roláda s orechovo-karamelovým krémom
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Úžasná roláda plná rôznych druhov orechov vhodná aj na slávnostné príležitosti.

10
porcií
40 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
150 g
1 bal.
1 ČL
150 g
60 g mleté
Krém:
400 ml
50 g
1 bal.
250 g
4 PL
2 PL
40 g mleté
40 g mleté
40 g mleté
Ozdobenie:
10 ks
10 ks




Postup

  1. 1

    Na cesto rozdelíme vajcia na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom do nadýchanej peny. Bielky vyšľaháme spolu s kryštálovým cukrom na pevný sneh a jemne zapracujeme do žĺtkovej peny. Potom po tretinách primiešame múku zmiešanú s citrónovou kôrou a najemno zomletými lieskovými orieškami. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút.

  2. 2

    Ešte horúci upečený korpus vrchnou časťou preklopíme na práškovým cukrom posypanú utierku, papier na pečenie stiahneme a korpus pevne aj s utierkou zrolujeme. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Na krém dve tretiny mlieka spolu s cukrom privedieme do varu a prilejeme v tretine mlieka rozmiešaný pudingový prášok, varíme do zhustnutia. Prelejeme do studenej misky a za stáleho miešania necháme vychladnúť.

  4. 4

    Puding preložíme do šľahača s metličkovým nadstavcom a dohladka vyšľaháme so zmäknutým maslom nakrájaným na kúsky. Pridáme rum, karamelové kondenzované mlieko a vyšľaháme dohladka.

  5. 5

    Zomleté orechy vysypeme na panvicu a nasucho opečieme dozlatista. Necháme vychladnúť a dve tretiny primiešame do krému.

  6. 6

    Zrolovaný korpus opatrne rozbalíme a rozotrieme naň dve tretiny pripraveného krému. Napevno zrolujeme a krémom natrieme vrch rolády a posypeme zvyšnými mletými orechmi.

  7. 7

    Zvyšný krém preložíme do vrecka na zdobenie a spolu s celými orieškami ozdobíme vrch rolády. Roládu odložíme na hodinu do chladničky, potom nakrájame a podávame.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia