Slaný tekvicový koláč
Quiche s tekvicou hokkaido (fotorecept)
Autor receptu: violeta
Chutný obed, večera alebo pohostenie...
6 porcií |
35 minút na 175 °C |
Postup
- Nechcela som veľký quiche, preto som ho piekla v jenskej mise s priemerom 22 cm. Ak ho chcete spraviť väčší, zdvojnásobte množstvo surovín.
- Príprava cesta je veľmi jednoduchá. Z múky, soli a pokrájaného masla spravíme mrveničku. Vajce s dvoma polievkovými lyžicami vody vymiešame a približne polovicu prilejeme do mrveničky. Vymiesime nelepivé cesto, s ktorým sa bude dobre pracovať. Ak ste priliali veľa vaječnej zmesi, nevadí. Jednoducho prisypte múku.
- Cesto ihneď vyvaľkáme a preložíme do formy. Upravíme okraje a vložíme do chladničky.
- Teraz si dáme piecť tekvicu. Zapekaciu misku potrieme olivovým, alebo iným olejom, ktorý používate. Ošúpanú a pokrájanú tekvicu uložíme do zapekacej misky, pokvapkáme olejom a premiešame. Pečieme 30-40 minút pri 200 °C. Ja používam teplovzduch, po 30 minútach rúru vypnem a nechám v nej tekvicu dôjsť.
- Cibuľu nakrájame na mesiačiky a opečieme na masle s trochou oleja, jemne posolíme, ku koncu pridáme nakrájaný cesnak.
- Papriku nakrájame na drobné kocky, jarnú cibuľku tiež nakrájame.
Nastrúhame syr, ja som použila fetu.
- Vajcia vyšľaháme, ja som pridala aj zvyšné z cesta. Prilejeme šľahačkovú smotanu a vymiešame. Ochutíme soľou, čiernym korením a trochou muškátového oriešku. Ak použijete slaný syr, so soľou opatrne!
- Do vaječnej zmesi primiešame opraženú cibuľu s cesnakom, upečenú tekvicu, syr, papriku, aj jarnú cibuľku. Celú náplň vylejeme do schladenej zapekacej misky s cestom. Navrch poukladáme mini mozzarelly.
- Ja som piekla v teplovzdušnej rúre, 35 minút pri 175 °C.
Quiche je dopečený, keď je zvrchu zlatistý a náplň nie je trasľavá.
- Pred krájaním ho nechajte pár minút oddýchnuť.
Podávame s jednoduchým listovým šalátom.