Punčové rezy fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 12. júla 2016
Punčové rezy (fotorecept)
Foto: tatranka

Punčové rezy som už dlhšiu dobu nerobila. Keďže sú teraz pomerne veľmi teplé dni, volím koláčiky bez krémov. A punčové rezy sú takýto tip Zobraziť celý popisPunčové rezy som už dlhšiu dobu nerobila. Keďže sú teraz pomerne veľmi teplé dni, volím koláčiky bez krémov. A punčové rezy sú takýto tip koláča. Je tu viac receptov na punčový koláč, no rozhodla som sa ho pridať. Nepotrebujete naň ani veľa vajíčok a ani potravinárske farbivo, ktoré vo veľa prípadoch od receptu odradí.

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto: 3 x korpus
2 ks
100 g
2 KL
100 g
1/2 KL
150 g
Sirup na poliatie:
4 PL hustý
50 g
100 ml
z 1/2 citróna
podľa chuti (alebu rumová aróma)
pár kvapiek
Poleva:
3 PL
podľa hustoty polevy




Postup

  1. 1

    Na korpusy si najprv vyšľahám 6 žĺtok a 6 lyžíc horúcej vody. Pridám 300 g práškového cukru. Keď je už zmes napenená, pridám 300 g polohrubej múky a vmiešam mixérom do žĺtkovej zmesi. Múku preosejte a hneď do nej pridajte aj kypriaci prášok. Tak budete mať istotu ,že sa pekne rozloží v ceste. Nakoniec vyšľahám 6 ks bielok. Do tuha. Tiež si pridajte trošku soli. Našľahané bielka postupne pridávam do zmesi žĺtok a múky a už len vareškou pomaly vmiešam do cesta. Takto pripravené cesto rozdelím do troch misiek, rovnakým dielom. Ja som piekla v malom štvorcovom plechu 24x24 cm. Spodok plechu som vyložila papierom na pečenie. Vyliala prvú misku. Vložila do trúby vyhriatej na 180 °C. Piekla som 8-12 minút. Ak boky ružovejú môžete cesto vybrať, ono má ostať pekné bielučké. Toto som zopakovala ešte dva krát.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vychladnutý spodný plát, som potrela jahodovým lekvárom. Naň som uložila druhý plát, ktorý som popichala vidličkou a poliala pripraveným sirupom.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Lekvárový plát som preniesla späť do formy, prikryla ho druhým popichaným plátom a poliaty sirupom. Tretí plát som potrela opäť lekvárom a preniesla som ho na navlhčený plát. Suchá strana bez lekváru, musí byť na vrchu. Takto pripravený koláč som zaťažila a uložila na dve hodiny do chladu.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vybratí z chladu som ho poliala polevou. Môžete nechať aj takto jednoduchý vrch, ja som ho pokapala čokoládou. To som už v recepte neuvádzala. Nie je to v gramáži. No ozdobu môžete tvoriť rôznu.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prizdobený koláčik. Ak budete chcieť väčší koláč na veľký plech, tak si zdupľujte dávku. Ja som to urobila na opak. Ja som ju zmenšila.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotový koláčik.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nech sa vám koláčik vydarí. Je veľmi chutný. Nemáte pocit, že ste použili farbivá, hoci som presvedčená, že ak sú to potravinárske, nemali by vadiť.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A už sa len núkať a s kávičkou a návštevou si užívať.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

chica114
mmm tak tieto mám velmi rada je to môj oblúbený koláč podarili sa ti sú krásne podobne robievam aj ja, dávam 5* :-)
torticka
Martuska, krasny zakusok. Mama ma punčovy rada. Ukladam do kk.
jack
No jedna báseň.Vydarili sa ti.ukladám.Dcéra si na nich pochutí.A samozrejme aj my ostatný.
maraki
Nadherne, krasne!!!! Puncove rezy zboznujem od malicka. Dakujem za tento recept. Uz ho mam ulozeny. Pekny vecer :-)
siskam
No nádhera. Už sa konečne prvýkrát hádam aj ja doňho konečne odhodlám.
evaj1955
Krasne rezy .Si velmi sikovna a tie puncaky priam spievaju.Skusim ich urobit podla Tvojho receptu.
katka78
Nie som zákusková, ale veterníkom a punčákom nikdy nepohrdnem. Tento vyzerá skvelo!
kimlo
Môj najobľúbenejší zákusok... 5*
kukulienka71
Martuška, tvoja precizita ma vždy uvedie do úžasu. 5*, KK, dcérin obľúbený urobím nabudúce podľa teba, ďakujem:-)
izabella929
@tatranka , krásna a precízna práca.-) si veľmi šikovná a chválim ťa ako krásne si ich nakrájala a uložila..prekrásne fotečky ktoré kopírujú tvoje všetky diela.-)
dadush
Nemala som tento rcp ani otvarat. :O zjedla by som aj monitor! zboznujem tento kolacik. urcite vyskusam aj Váš rcp :-)
1x bubaya
haji
Ajajaj, tak to je dílo sladké, fotogenické a vymazlené!! Oh, chtěla bych být tak šikovná a ještě k tomu - mít takový úžasný pořádek jak na lince, tak kolem ní. Nemám slov @Tatranka - jsi šikovnica šikovná! Návštěvy se u tebe mají jako na kraji v nebi!
tatranka
@Dadush nepúšťaj sa do monitora.Myslím,že by si si nepochutnala.No tvoje riadky ma tešia.
@Haji ,v kuchyni mám málo mesta,tak každú už nie potrebnú vec v tom momente,umytú odkladám.No žeby som mala až taký poriadok...?
A ďakujem za tú šikovnicu.Vieš mne to už v mojich rokoch taká pochvala padne veľmi dobre a cítim sa za hviezdu...
@Ivanaivanov á. V Tescome som si kúpila sáčky na zdobenie / celofánové/ a vystrihnem na konci len malinkú dierku.V tom je celé čaro.Zvyšok čo mi ostane čokoládky v sáčku nechávam a dám zmraziť použijem pri najbližšej potrebe.
1x haji
dvorka
Rada pečiem a skúšam nové recepty. Nie vždy sa mi výtvor podarí podľa predstáv, ale nevzdávam sa. Punčáky mám veľmi rada, nie raz som ich aj piekla, a veľmi sa mi zapáčil postup úpravy stredového plátu. Ja som sa rozhodla v sobotu upiecť letnú tortu bez plnky v torte a napadlo ma, že polejem stredový plát čokoládovým mliekom namiesto sirupu, ktorý si použila Ty. Nevedela som ako to dopadne, no torta mala úspech. A ten stredný čokoládový plát bol chutný. Preto ďakujem za tip a pridávam aj foto.


tatranka
@Dvorka koláč tortička sa ti naozaj veľmi vydaril.Tiež viem o čom hovoríš.Tiež rada s koláčikom experimentujem.Aj teraz v nedeľu som robila klasické,Londýnske rezy.No po dohotovení koláčika,ktorý už pečiem roky,som odrazu premýšľala o tom,či y si nedal nejako vylepšiť a zluxusniť.
A preto na hotový koláč som urobila karamelový dip a poliala som ho ním.Posekala som si vlašské orechy a karamel ich vlastne udržal,prilepil.A ešte som pokračovala pokapaním čokoládou,ktorá mi zostala v sáčku v mraze,práve z týchto punčových koláčov.
No čo dodať.Manžel po ochutnaní koláčika,len spokojne s úsmevom pokyvkával hlavou,že koláčik je príma!
Takže už budem piecť takto vylepšené,Londýnske rezy.
Pridávam foto.


nyja
@Tatranka (18.7.2016 14:01)

Tak tento punčák ma dostal! Hneď som ho aj uložila do kk a pokúsim sa oň v blízkej dobe. Bohužiaľ, plech 24 x 24 nemám, tak asi skúsim tortovú formu. Nemáme príliš radi krémové zákusky a teraz v lete sa žiada čosi ľahšie. Tieto punčáky budú to pravé orechové do tohto leta ;-) Vďaka
tatranka
@Nyja veru ani u nás nejdu krémové zákusky, naozaj nijaké! manžel ešte sem tam plnený zákusok krémom zje,ale ja už naozaj nie.Radi máme pudingové plnky s troškou masla,alebo plnené lekvárom orechmi,makom,proste nie mastné
Punčový sa ráta,lebo tam nie je žiadna mastná plnka.
Ďakujem za tvoj komentárik.A ak ti môžem doporučiť,urob si duplovanú túto dávku na väčší plech.No ani tá tortová forma nie je marná na ktorej koláčik plánuješ.Nech sa ti vydarí.
mimi299
Punčák bol fantasticky len hodne vysoký, odporúčam robiť na najväčší plech. Ďakujem za recept, určite ho budem robiť opäť.