Punčové rezy (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Punčové rezy som už dlhšiu dobu nerobila. Keďže sú teraz pomerne veľmi teplé dni, volím koláčiky bez krémov. A punčové rezy sú takýto tip koláča.
Je tu viac receptov na punčový koláč, no rozhodla som sa ho pridať. Nepotrebujete naň ani veľa vajíčok a ani potravinárske farbivo, ktoré vo veľa prípadoch od receptu odradí.
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Na korpusy si najprv vyšľahám 6 žĺtok a 6 lyžíc horúcej vody. Pridám 300 g práškového cukru. Keď je už zmes napenená, pridám 300 g polohrubej múky a vmiešam mixérom do žĺtkovej zmesi. Múku preosejte a hneď do nej pridajte aj kypriaci prášok. Tak budete mať istotu ,že sa pekne rozloží v ceste.
Nakoniec vyšľahám 6 ks bielok. Do tuha. Tiež si pridajte trošku soli. Našľahané bielka postupne pridávam do zmesi žĺtok a múky a už len vareškou pomaly vmiešam do cesta.
Takto pripravené cesto rozdelím do troch misiek, rovnakým dielom.
Ja som piekla v malom štvorcovom plechu 24x24 cm.
Spodok plechu som vyložila papierom na pečenie. Vyliala prvú misku. Vložila do trúby vyhriatej na 180 °C.
Piekla som 8-12 minút. Ak boky ružovejú môžete cesto vybrať, ono má ostať pekné bielučké.
Toto som zopakovala ešte dva krát.
- Vychladnutý spodný plát, som potrela jahodovým lekvárom. Naň som uložila druhý plát, ktorý som popichala vidličkou a poliala pripraveným sirupom.
- Lekvárový plát som preniesla späť do formy, prikryla ho druhým popichaným plátom a poliaty sirupom. Tretí plát som potrela opäť lekvárom a preniesla som ho na navlhčený plát. Suchá strana bez lekváru, musí byť na vrchu.
Takto pripravený koláč som zaťažila a uložila na dve hodiny do chladu.
- Po vybratí z chladu som ho poliala polevou. Môžete nechať aj takto jednoduchý vrch, ja som ho pokapala čokoládou. To som už v recepte neuvádzala. Nie je to v gramáži. No ozdobu môžete tvoriť rôznu.
- Prizdobený koláčik. Ak budete chcieť väčší koláč na veľký plech, tak si zdupľujte dávku. Ja som to urobila na opak. Ja som ju zmenšila.
- Hotový koláčik.
- Nech sa vám koláčik vydarí. Je veľmi chutný. Nemáte pocit, že ste použili farbivá, hoci som presvedčená, že ak sú to potravinárske, nemali by vadiť.
- A už sa len núkať a s kávičkou a návštevou si užívať.