Punčové rezy (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Punčové rezy som už dlhšiu dobu nerobila. Keďže sú teraz pomerne veľmi teplé dni, volím koláčiky bez krémov. A punčové rezy sú takýto tip koláča. Je tu viac receptov na punčový koláč, no rozhodla som sa ho pridať. Nepotrebujete naň ani veľa vajíčok a ani potravinárske farbivo, ktoré vo veľa prípadoch od receptu odradí.

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na korpusy si najprv vyšľahám 6 žĺtok a 6 lyžíc horúcej vody. Pridám 300 g práškového cukru. Keď je už zmes napenená, pridám 300 g polohrubej múky a vmiešam mixérom do žĺtkovej zmesi. Múku preosejte a hneď do nej pridajte aj kypriaci prášok. Tak budete mať istotu ,že sa pekne rozloží v ceste. Nakoniec vyšľahám 6 ks bielok. Do tuha. Tiež si pridajte trošku soli. Našľahané bielka postupne pridávam do zmesi žĺtok a múky a už len vareškou pomaly vmiešam do cesta. Takto pripravené cesto rozdelím do troch misiek, rovnakým dielom. Ja som piekla v malom štvorcovom plechu 24x24 cm. Spodok plechu som vyložila papierom na pečenie. Vyliala prvú misku. Vložila do trúby vyhriatej na 180 °C. Piekla som 8-12 minút. Ak boky ružovejú môžete cesto vybrať, ono má ostať pekné bielučké. Toto som zopakovala ešte dva krát.
  2. Vychladnutý spodný plát, som potrela jahodovým lekvárom. Naň som uložila druhý plát, ktorý som popichala vidličkou a poliala pripraveným sirupom.
  3. Lekvárový plát som preniesla späť do formy, prikryla ho druhým popichaným plátom a poliaty sirupom. Tretí plát som potrela opäť lekvárom a preniesla som ho na navlhčený plát. Suchá strana bez lekváru, musí byť na vrchu. Takto pripravený koláč som zaťažila a uložila na dve hodiny do chladu.
  4. Po vybratí z chladu som ho poliala polevou. Môžete nechať aj takto jednoduchý vrch, ja som ho pokapala čokoládou. To som už v recepte neuvádzala. Nie je to v gramáži. No ozdobu môžete tvoriť rôznu.
  5. Prizdobený koláčik. Ak budete chcieť väčší koláč na veľký plech, tak si zdupľujte dávku. Ja som to urobila na opak. Ja som ju zmenšila.
  6. Hotový koláčik.
  7. Nech sa vám koláčik vydarí. Je veľmi chutný. Nemáte pocit, že ste použili farbivá, hoci som presvedčená, že ak sú to potravinárske, nemali by vadiť.
  8. A už sa len núkať a s kávičkou a návštevou si užívať.