Pstruh s domácimi sépiovými linguine

Erik Volko
šéfkuchár, 18. apríla 2024
Pstruh s domácimi sépiovými linguine
Foto: BISTROCHEF
2
porcie

Suroviny

2 ks
1 ks
300 ml
300 g
1 ks
150 g vylúpané
30 g
 čerstvá
Sépiové linguine:
200 g
100 g
1 ks
3 ks
3-4 g




Postup

  1. 1

    Dva pstruhy vyfiletujeme a pinzetou na ryby vyberieme zvyšné kosti. Hlavy a kostry dobre umyjeme pod tečúcou vodou, žiabre vyrežeme a z hláv a kostry uvaríme vývar. Vývar varíme asi 1 hodinu a zredukujeme na polovicu objemu. Precedíme.

  2. 2

    Na omáčku jednu nadrobno nakrájanú šalotku zalejeme 300 ml bieleho suchého vína a varíme, až kým sa víno zredukuje na polovicu.

  3. 3

    Vínovú redukciu a silný vývar zmiešame a privedieme do varu, pridáme šafran a počas varenia postupne pridávame 200 g na kocky nakrájaného studeného masla. Omáčka začne hustnúť. Na záver ju dochutíme soľou, citrónovou šťavou a môžeme doladiť cukrom.

  4. 4

    Sépiové linguine: Z hladkej a hrubej múky, 1 vajca, 3 žĺtkov a sépiového farbiva vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme odstáť asi 1–2 hodiny. Potom cesto vyvaľkáme na tenké pásy v strojčeku na cestoviny alebo ručne, dobre pomúčime a na nadstavci na rezance urobíme linguine. Cestoviny varíme asi 2–3 minúty. Potom ich ochladíme v studenej vode.

  5. 5

    Na 100 g masla opečieme filety pstruha – opekáme na koži z jednej strany. Pstruha vyberieme a dopečieme ho v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút. Ak chceme, kožu môžeme stiahnuť, pôjde to ľahko.

  6. 6

    Na tej istej panvičke ako pstruha orestujeme 150 g vylúpaných slávok, zalejeme omáčkou, môžeme pridať 30 g kaviáru, najemno nakrájanú pažítku a chvíľu varíme. Do omáčky pridáme uvarené cestoviny a podľa potreby ochutíme soľou a citrónom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia