Pšenové variácie

danda3 - fotkadanda3, 20. marca 2013
Pšenové variácie
Foto: danda3

V poslednom čase som si veľmi obľúbila pšeno, je nenáročné na prípravu, ľahko stráviteľné, má vysoký obsah železa, fosforu, horčíka, vápnika a vitamínov B1 Zobraziť celý popisV poslednom čase som si veľmi obľúbila pšeno, je nenáročné na prípravu, ľahko stráviteľné, má vysoký obsah železa, fosforu, horčíka, vápnika a vitamínov B1 a B2 a samozrejme je bezlepkové. Je výborné na slano aj na sladko.

2 + 2
porcie
30 minút
príprava
15 + 10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrnček lúpané proso
100 g
1 hrsť
 pokrajaný na kocky
1 ks
1 ks
1 ks
cca 100 g
cca 200 g
1 ks




Postup

  1. 1

    PRÍPRAVA PŠENA - pšeno trikrát sparíme vriacou vodou (pšeno nasypem do misky, zalejem vriacou vodou, potom vodu zlejem a to opakujem ešte 2x), dáme na sitko, prelejeme studenou vodou, necháme odtiecť, dáme do hrnca, pridáme dva hrnčeky vriacej vody, trošku soli, oleja a varíme cca 15 minút bez miešania, potom vypneme a necháme odstáť. Teraz si ho môžete upraviť na slano alebo na sladko.

    Pšenové variácie - obrázok 1
  2. 2

    PŠENO SO ŠPENÁTOM A CESNAKOM - Mrazený špenát podlejeme troškou vriacej vody a necháme chvíľku podusiť, potom vodu vydusíme, pridáme nakrájaný medvedí cesnak, olej a chvíľku restujeme, nakoniec trošku osolíme. Zmiešame s polovicou pripraveného pšena, pridáme podľa chuti syr feta. Ak máte špenát rozmrazený alebo čerstvý, môže sa hneď orestovať na oleji spolu s medvedím cesnakom.

    Pšenové variácie - obrázok 2
  3. 3

    PŠENO S CUKINOU A TOFU SYROM- mladú cibuľku opečieme na troške oleja, pridáme mladú cukinu aj so šupou, nakrájanú na menšie kúsky, opekáme, tofu pokrájame na kocky, pokvapkáme sójovou omáčkou, pridáme do panvice spolu s mrazeným hráškom, miešame. Zelenina by mala byť urobená do chrumkava. Potom pridáme druhú polovicu pšena, premiešame, ochutíme soľou, ak treba. Ja som si tam ešte nasekala medvedí cesnak, bolo to super.

    Pšenové variácie - obrázok 3
  4. 4

    PŠENO NA SLADKO- do pšena pridáme jedno postrúhané jablko, hrozienka, posekané orechy, premiešame.

  5. 5

    PŠENO NA KARÍ - 1 mladú cukinu umyjeme, pokrájame na kocky, dáme opekať na olej za stáleho miešania, pridáme cca 100g mrazeného hrášku, miešame, pridáme soľ, 1 KL karí korenia. Do hotovej zeleniny pridáme pšeno podľa chuti a nasekaný medvedí cesnak. Posypemy rozmrveným feta syrom.

    Pšenové variácie - obrázok 5
  6. 6

    PŠENO S HUBAMI - Mladú cibuľku osmažíme na troške oleja, potom pridáme pokrájané čerstvé šampiňóny, opekáme, keď huby zmenšia svoj objem, posolíme ich a pridáme drvenú rascu. Nakoniec vmiešame posekaný medvedí cesnak, prehrejeme a zmiešame s uvareným pšenom. Ak nemáme cesnak, môžeme pridať petržlenovú vňať.

    Pšenové variácie - obrázok 6

Diskusia k receptu

siskaja
Chcem sa opýtať,čo to znamená - 3x sparíme vriacou vodou? Aký je presne prosím postup? Pšeno mám už doma v šuplíku v kuchyni...tak ho hádam už aj vyskúšam :o)
vierutt
Ja to robím tak, že si na sitko nasypem pšeno, sitko položím na menší hrniec alebo misku - aby horný okraj sitka a nádoby bol takmer v jednej úrovni a zalejem vriacou vodou - robím iba raz, trochu to tam pomiešam a potom prepláchnem studenou vodou na sitku. No a potom varím tak, ako @Danda3.
mirkamt
@Danda3 Tiež som prišla pšenu na chuť a tieto variácie ukladám, určite niekedy využije. Mimochodom, kde sa dá zohnať medvedí cesnak?
tiginko
ja už som si nazbierala vo zvyškoch snehu malé výhonky! Boli menšie ako snežienky :-) Ale to zatiaľ asi len u nás na "dolniakoch"...Moja najobľúbenejšia zelenina, už sa teším, ako ho začnem "kosiť". Aj ja si ho pchám do mrazáku na zvyšok roka...
ebaka
@kimlo pobavil si ma O:))))))))),,ale späť k pšenu,chuťí celej rodine a robím presne ako @Danda3
ebaka
oprava,,chutí,,chybička sa vtisla O:)))))))
danda3
♥Ďakujem za milé komentáre, toľko som ich ani nečakala, som príjemne prekvapená.♥ Medvedí cesnak mi doniesla kamarátka.♥
@siskaja Dopísala som do receptu.♥
@tiginko Ako mrazíš cesnak, nasekaný alebo celé listy, ďakujem za odpoveď.♥
marikafil
ja mám medvedí cesnak v záhradke a už sa ukazujú lístočky, ale zatiaľ počkám:-) a recept ukladám...
miskamm
mnam, pseno mam velmi rada, ja to robim podobne, alebo ako rizoto, ked je speno preplachnute, varim v osolenej vode 10-15 minut, pridam CL masla a nastuhany parmezam.. niekedy pridam PL pesta a orestovane cherry-paradajky :-))), posypem nakrajanou bazalkou :-) (kto ma rad aj orestovanymi krevetkami :-) )
radost
@danda3
dnes som sa rizhodla pre 1 z pšenový variácií...postupovala som podľa tvojejrady:
 varecha.pravda.sk/recepty/psenove-dukaty-s-jarnym-salatom...

a pšeno som len pod točkou s horúcou vodou premyla na site-kým nešla čistá voda..dusila som ho pod pokrievkou 10 minút-a už bolo kašovité..nabudúce skúsim ešte menej..kedysi pred 20 rokmi som pšeno robievala..zabudla...a tvoje recepty ma zase nabudili...zmiešala
som len s medvedím cesnakom v olivovom oleji-ten mám v poháriku - tiež recept z VARECHY-a posypala strúhaným údeným syrom..výborné...vdaka.../tvoja menovkyňa/...:-)))
radost
sa hanbím-koľko tam mám chýb..zabudla som skontrolovať..:-(
janara
tiež to nevidím ako delenú stravu ( feta + pšeno)
mariamka
ja zas dakujem @radost za tento llink, ktory sa mi neukazal, ked som hladala kasu, velmi zaujimave variacie @danda3 ukladam a budem skusat :)
danda3
@mariamka Som rada, že Ťa recepty zaujali, budem len rada, ak niečo vyskúšaš, prípadne vymyslíš nejakú inú variáciu.♥
martina1985
ja som robila s jarnou cibulkou, sampionmi a cuketou, dala som 1 strucik obyc. cesnaku. a navrch som dala fetu. SUper. Inak pseno ako take nic moc, taky vtaci zob, ale ked je vela zeleninky tak je to celkom ok.. :-) diky za inspiraciu.
danda3
Nemáš za čo, @martina1985 , ja som dnes mala na obed, podusila som hlivu, potom pridala cuketu, arašidy a nakoniec uvarené pšeno, inak mne pšeno chutí aj také samotné, keď ho dovarím.♥
majdus
Vdaka za super recepty! :-) Vsetky ma navnadili! :-)
radost
@danda3
zajtra budeme dľa teba pšenovať..viem..že nebudeme banovať..:-)
zdravím..
s hokaido a hráškom spravím..
danda3
Milá @radost Darinka, to ma veľmi teší, ja si v poslednom čase robím pšeno na sladko na raňajky, ovocie striedam podľa chuti.♥
marianne
pekna variacia na dnes ako stvorena, s baby spenatom, trosku si upravim




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia