Pšenové variácie

Autor receptu: danda3

V poslednom čase som si veľmi obľúbila pšeno, je nenáročné na prípravu, ľahko stráviteľné, má vysoký obsah železa, fosforu, horčíka, vápnika a vitamínov B1 a B2 a samozrejme je bezlepkové. Je výborné na slano aj na sladko.

2 + 2
porcie
30 minút
príprava
15 + 10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. PRÍPRAVA PŠENA - pšeno trikrát sparíme vriacou vodou (pšeno nasypem do misky, zalejem vriacou vodou, potom vodu zlejem a to opakujem ešte 2x), dáme na sitko, prelejeme studenou vodou, necháme odtiecť, dáme do hrnca, pridáme dva hrnčeky vriacej vody, trošku soli, oleja a varíme cca 15 minút bez miešania, potom vypneme a necháme odstáť. Teraz si ho môžete upraviť na slano alebo na sladko.
  2. PŠENO SO ŠPENÁTOM A CESNAKOM - Mrazený špenát podlejeme troškou vriacej vody a necháme chvíľku podusiť, potom vodu vydusíme, pridáme nakrájaný medvedí cesnak, olej a chvíľku restujeme, nakoniec trošku osolíme. Zmiešame s polovicou pripraveného pšena, pridáme podľa chuti syr feta. Ak máte špenát rozmrazený alebo čerstvý, môže sa hneď orestovať na oleji spolu s medvedím cesnakom.
  3. PŠENO S CUKINOU A TOFU SYROM- mladú cibuľku opečieme na troške oleja, pridáme mladú cukinu aj so šupou, nakrájanú na menšie kúsky, opekáme, tofu pokrájame na kocky, pokvapkáme sójovou omáčkou, pridáme do panvice spolu s mrazeným hráškom, miešame. Zelenina by mala byť urobená do chrumkava. Potom pridáme druhú polovicu pšena, premiešame, ochutíme soľou, ak treba. Ja som si tam ešte nasekala medvedí cesnak, bolo to super.
  4. PŠENO NA SLADKO- do pšena pridáme jedno postrúhané jablko, hrozienka, posekané orechy, premiešame.
  5. PŠENO NA KARÍ - 1 mladú cukinu umyjeme, pokrájame na kocky, dáme opekať na olej za stáleho miešania, pridáme cca 100g mrazeného hrášku, miešame, pridáme soľ, 1 KL karí korenia. Do hotovej zeleniny pridáme pšeno podľa chuti a nasekaný medvedí cesnak. Posypemy rozmrveným feta syrom.
  6. PŠENO S HUBAMI - Mladú cibuľku osmažíme na troške oleja, potom pridáme pokrájané čerstvé šampiňóny, opekáme, keď huby zmenšia svoj objem, posolíme ich a pridáme drvenú rascu. Nakoniec vmiešame posekaný medvedí cesnak, prehrejeme a zmiešame s uvareným pšenom. Ak nemáme cesnak, môžeme pridať petržlenovú vňať.