Pečená bravčová krkovička

Pomaly pečená bravčová krkovička s pučenými zemiakmi a karamelizovanou cibuľou

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme koreniacu zmes na krkovičku. Všetky koreniny, soľ a cukor nasucho zmiešame. Krkovičku obalíme v tejto zmesi a necháme odležať, ideálne cez noc. Cibuľu nakrájame na mesiačiky a dáme na pekáč. Na cibuľu položíme krkovičku a podlejeme pivom. Prikryjeme papierom na pečenie a alobalom. Pečieme 6 hodín pri 120 stupňoch.
  2. Po upečení z výpeku a cibule urobíme omáčku, a to tak, že ich preložíme do hrnca, dolejeme horúcu vodu podľa potreby, povaríme. Prepasírujeme, dochutíme a do horúcej omáčky zašľaháme maslo.
  3. Pučené zemiaky: Očistené nakrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode. Medzitým na masle orestujeme pór nakrajaný na kolieska. Scedené zemiaky popučíme a zmiešame s pórom, prípadne dosolíme.
  4. Karamelizovaná cibuľa: V hrnci roztopíme cukor na karamel, pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu a podlejeme vínom. Pridáme tymian a trošku balzamika. Varíme, kým nedosiahneme „lekvárovitú“ konzistenciu. Dochutíme soľou.
  5. Na tanier dáme zemiaky a omáčku. Na zemiaky položíme pár kúskov jemne nakrájanej krkovičky a pridáme karamelizovanú cibuľku.