Fazuľová polievka
Fazuľová polievka

Polievka zo sterilizovanej fazule

helena10 - bez fotkyhelena10, 24. februára 2022
Polievka zo sterilizovanej fazule
Foto: helena10

Suroviny

Suroviny:
2 ks
2 ks
1/2 ks
1/4 ks
4 ks
5 ks
2 ks (s nálevom 420 g)
 (alebo kocka bujónu)
2 dl
podľa potreby
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Očistenú a nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme na drobno nakrájanú koreňovú zeleninu, hladkú múku a orestujeme na svetlohnedo. Nakoniec pridáme mletú červenú papriku a po krátkom opražení (aby neprihorela) všetko zalejeme vývarom z bravčovej špičky alebo iným vývarom. Ak nemám vývar, zalievam vodou a dávam kocku bujónu. Miešame a necháme zovrieť. Pridávame očistené nakrájané zemiaky aj s vodou. Osolíme, okoreníme podľa vlastnej chuti. Do polievky vlejeme sterilizovanú fazuľu aj s nálevom. Za občasného premiešania na miernom ohni varíme.

  2. 2

    Keď je zelenina, fazuľa a zemiaky takmer uvarené, dávame do polievky smotanu na varenie. Miešame a keď zovrie, odstavíme. Hotovú polievku, ak treba, ešte dochutíme. Ak chceme kyslejšiu, pridáme trošku octu prevareného zvlášť s vodou. Závisí to od chuti nálevu sterilizovanej fazule.

  3. 3

    Niekedy varíme polievku bez smotany a na tanier pri konzumácii si do uvarenej fazuľovej polievky dáme 1-2 lyžice kyslej pochúťkovej smotany. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

chemik
Trochu mne zmátl název polévky, protože za sterilizovanou fazuli jsem dosud považoval fazolové struky bílé nebo žluté ve sklenici. Podle obrázku byly použity konzervované bílé a hnědé fazole ve slaném nálevu.
helena10
@chemik , nálev je nielen slaný ale aj sladkokyslý, ako pri ktorej fazuli (biela, červená, hnedá...) Je ich viac druhov.

1x sracz
afataga
@chemik (24.2.2022 20:14)

Comu vy hovorite struky, alebo lusky je u nas fazulka. Fazula je to, co je vnutri strukov, teda to, co je na fotke polievky.
chemik
@afataga (25.2.2022 09:57)

Velmi děkuji za jazykové upřesnění. To jsme " vo 4.triede na základnej nemali" a tam skončila má výuka slovenčiny. Ale "slovenský jazyk" mi v papuli asi ostal :-))
helena10
Dnes bola uvarená bez smotany, dochutená na tanieri dvoma lyžicami kyslej smotany až pri konzumácii. 😋






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia