Rybacia polievka
Rybacia polievka

Polievka zo sladkovodných rýb s pečenými paprikami a s paradajkami

Vojto Artz
šéfkuchár, 21. decembra 2023
Polievka zo sladkovodných rýb s pečenými paprikami a s paradajkami
Foto: Archív Vojta Artza

Ak kúpime celú rybu, hlava a časť kostí často končí v koši. Je to škoda, pretože sa z nich dá uvariť výborná polievka. Skúste Zobraziť celý popisAk kúpime celú rybu, hlava a časť kostí často končí v koši. Je to škoda, pretože sa z nich dá uvariť výborná polievka. Skúste túto podľa šéfkuchára Vojta Artza.

5
porcií
40 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Vývar:
700 g (kosti a hlavy)
125 g
80 g
100 g
80 g
Polievka:
60 g
80 g
2 strúčiky
130 g
120 g
400 g (1 konzerva)
150 g
200 g (žltá, červená)
Ešte potrebujeme:
500 g chladené filety (kapor, zubáč, amor alebo ostriež)
60 g (82 %)
1 ks




Postup

  1. 1

    Rybie kosti a hlavy očistíme, z hlavy vyberieme žiabre a oči. Na časti tuku orestujeme očistenú, na kúsky nakrájanú zeleninu, zalejeme ju studenou vodou, osolíme, pridáme skelety a hlavy a pomaly privedieme do varu.

  2. 2

    Pomocou naberačky pozbierame z povrchu zrazené bielkoviny, pridáme korenie a znížime teplotu. Varíme asi 1 hodinu.

  3. 3

    Potom vývar vypneme a necháme ho čiastočne vychladnúť. Chuť vývaru zosilnie a kaly sa usadia na dne hrnca. Potom ho pomocou naberačky precedíme cez jemné cedidlo.

  4. 4

    Rúru predhrejeme na 200 °C. Celé lúpané paradajky z konzervy scedíme a šťavu odložíme. Scedené paradajky zmiešame s cukrom a polejeme olejom. Pečieme asi 20 minút, aby sa chuť ešte viac zvýraznila.

  5. 5

    V kastróliku na masle a na olivovom oleji restujeme nakrájanú šalotku, mrkvu, stonkový zeler a cesnak, kým zelenina zmäkne. Pridáme upečené paradajky, paradajkovú šťavu, bobkový list, celé a nové korenie, čerstvú bazalku a vývar z rýb.

  6. 6

    Varíme na miernom ohni asi 20 minút. Odstránime bobkový list, bazalku a korenie a polievku rozmixujeme. Prepasírujeme a dochutíme podľa potreby soľou.

  7. 7

    Celé papriky potrieme dôkladne olejom. Dáme ich na plech a pečieme v rúre pri teplote 200 °C asi 15 minút dohneda. Na šupke paprík sa vytvoria tzv. pľuzgiere. Po upečení prikryjeme papriky pokrievkou a necháme ich zapariť asi 10 minút. Potom ich ošúpeme a dužinu nakrájame na prúžky.

  8. 8

    Šupku čerstvých paradajok nakrojíme na špičke do kríža. Na 10 sekúnd ich ponoríme do dostatočného množstva vriacej vody. Potom ich vyberieme a ihneď schladíme v studenej vode. Nakrojené špičky sa mierne odchlipnú od dužiny a paradajky ľahko olúpeme. Rozkrojíme ich na štvrtiny a vykrojíme jadrovníky.

  9. 9

    Filety z rýb očistíme, zbavíme zvyškov kostí a nakrájame na kúsky. Potom ich v panvici opekáme na masle kožou dolu, kým sa neprepečú asi na 2/3, a jemne ich osolíme. Pri servírovaní kúsky rýb vkladáme priamo do polievky.

  10. 10

    Do polievkového taniera nalejeme porciu horúcej polievky. Postupne do nej vkladáme na masle orestované kúsky nakrájaných paprík a paradajok. Potom pridáme čerstvo opečené kúsky rýb.

  11. 11

    Hotovú polievku dozdobíme petržlenovou vňaťou, bazalkou a pokvapkáme olivovým olejom. Podávame s čerstvo opečenou bagetou.

Diskusia k receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia