Poctivý slepačí vývar zlatá polievka fotorecept

sdb - fotkasdb, 30. augusta 2014
Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept)
Foto: sdb

Traduje sa o ňom všeličo, často sa zamieňa s kuracím, ale jeho zázračné účinky na opicu, prechladnutie, alebo len vzpruha sú jednoznačne podložené množstvom Zobraziť celý popisTraduje sa o ňom všeličo, často sa zamieňa s kuracím, ale jeho zázračné účinky na opicu, prechladnutie, alebo len vzpruha sú jednoznačne podložené množstvom spokojných papkáčov.

16
porcií
20 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
4 ks
2 ks
1 ks
1 ks
1 ks
10 ks
6 ks
4 PL
3 ks




Postup

  1. 1

    Polievka potrebuje v prvom rade kvalitné suroviny a v druhom čas. Sliepku dnes nie je jednoduché zohnať a už vôbec nie takú, že viete, že je dobrá (ideme ju vyvariť, takže čo kúpime, to v polievke bude), ale spoľahlivo môžem odporučiť dopyt na https://www.facebook.com/groups/SusedskySamozber/?fref=nf, zatiaľ sa vždy dodávateľ našiel :)

    Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Sliepku dôkladne opláchneme, očistíme ak treba a môžeme naporcovať, ak chcete intenzívny vývar, pretože je dôležité, aby bola celá vo vode. Ja som neporcovala a spolu so sliepkou sa varili 4 litre vody. Dôležité je naozaj veľmi pomaly variť sliepku samotnú cca 1 hodinu (na stupni 3 - 4 z 9 v prípade digitálnych varných dosiek). Žiadne veľké bublanie, minimálny pohyb na hladine.

    Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistíme si zeleninu. Opäť, množstvo je len doporučované a je úplne na vás, ako polievku uvaríte. My máme radi mrkvu a kaleráb, ale viac ako písané množstvo som nedala, aby to nebol zeleninový vývar. Nemáme radi zeler a petržlen, ale polievke dodá chuť. Pridajte akékoľvek bylinky či koreniny, na ktoré ste zvyknutí doma, alebo vám chutia. Všetko necháme v kuse (ideálne, aby boli zhruba rovnako veľké) a po hodine pridáme k sliepke všetko okrem mrkvy (korenie, zeleninu, bylinky aj soľ).

    Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po ďalšej polhodinke pridáme mrkvu a varíme ešte aspoň pol hodinku, stále na veľmi nízkom stupni ohrevu. Ak ste sliepku porcovali, môže jej stačiť na vyvarenie 1,5 hodiny, ale dve sú lepšie. 2,5 ešte lepšie. :) Výsledkom môjho varenia sú 4 litre jemného vývaru (3 litre z posekanej sliepky by boli výrazne intenzívnejšie), miska plná slepačieho mäska a zelenina.

    Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Polievku si naporcujte do zaváračkových pohárov ešte horúcu a zavrite, takto vydrží v chladničke minimálne mesiac (alebo do spotrebovania zásob), prípadne zamrazte na drobné kocky (bez zeleniny, bude gumová), ktoré sú perfektné na zalievanie ryže do rizota, základom pre iné polievky a zápražky... Rovnako zeleninu môžete rozmixovať priamo do polievky a spraviť si hustejší základ, prípadne zvlásť a používať do omáčok či polievok.

    Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

jozka2
Viem si zivo predstavit chut I vonu z domacej sliepky.5*
kimlo
Super životabudič, akurát bobkový list som do slepačej polievky nikdy nepoužil...treba vyskúšať..
boxik
Keďže moja manželka v kuchyni práve varí slepačiu polievku viem si vychutnať tento recept aj s vôňou, takže ako nádherne vyzerá tak aj nádherne vonia , skrátka nedeľa aká má byť.
kukulienka71
Vyzerá ozaj výborne a iste tak aj chutí. Tiež bobkový list nedávam, ale u mňa nesmie chýbať na konci pred dovarením pridať vňať, petržlenovú alebo zelerovú, dodá správnu bodku :-)
patroveckypitrs
Viem si ju živo predstaviť robievam takú istú, len všetko dám naraz variť a varím cele dopoludnie a pridám tri guľky nové korenie. Máš u mňa 5* , že si ju pripomenula aj iným. Je to liek.
ivav
Vyzerá výborne! Ja dávam len kúsok bobkového listu. U nás vňať musí byť! Nasekám čerstvú petržlenovú do misy a precedím na ňu vývar.
tinca
@sdb máš ju krásnu, presne takúto varievala maminka,keď bolo dostať na trhu živé sliepky. No z kúpenej by isto taká nebola. Ja tiež nedávam bobkový list, ale petržlenová vňaťka musí byť,dala by jej vyšší level.:)
radulienka
Krásna polievočka, iste je s čerstvou sliepkou najlepšia, ale aj kuracia je lepšia ako žiadna, antibiotické účinky má vraj dokonca aj polievka z kocky či instantná, ale chuťovo sa samozrejme nič nevyrovná takej domácej sliepočke, mňam, narobil si mi chúťky...
radulienka
A bobkový list nič nepokazí, moja mama pridávala dokonca kúsok muškátového orieška priamo do vody a po uvarení ho vybrala a postrúhala.
1x monnka
tiginko
to verím, že sáčkové polievky a bujóny bohužiaľ môžu mať antibiotické účinky...takáto skvelá domáca slepačia polievka má na rozdiel od nich imunitu povzbudzujúce účinky, vďaka obsahu kvalitných minerálov, v tuku rozpustných vitamínov a iných zdraviu prospešných látok
radost
veru tak..
nie je sliepka..ako sliepka..!!
len kde vziať tú poctivú domácu..??ked dnes už poctivosť nie je v mode..!!
zlaté spomienky..na zlaté vývary..bo sme doma chovali..
a dnes..??
zostalo nám kupovať ten biznisový "des"..:-)
sjuz
mňam, poctivá polievka bez chémie ) Ja varím slepačiu tak, že sliepku naporcovanú aj so zeleninou pečiem nasucho v rúre 30 min na 240 st. C, potom zalejem vodou a pomaly varím - "tiahnem" miernym varom 4-5 hodín.. polievočka ako lusk:)
daguska
Nádherná polievocka.Ja mám radsej hovädziu,ale z takej echt sliepky,to je ozaj skvost.@sjuz ,zaujímavý je tvoj postup.Nepocula som este.Myslím,ze je to fajn inspirácia.
lucka555
ja pridávam ešte libeček (neviem či sa tak isto volá aj po slovensky), pestujem si ho doma na balkóne a je to tzv. prirodné maggi.. určite vyskúšajte, polievke dodá skvelú chuť.. ;)
marcel83
@lucka555 po slovensky je to Ligurček Lekársky. Používam aj ja v hojnom množstve, ako zdravšiu náhradu vegety/maggi. ;)
safira85
joj no perfektnyyy vyvar.bozsky recept.akurat som dovarila polievocku je skvelaaa..len bobkovy list to som este nepocula davat do vyvaru ja som dala petrzlenovu vnatku.recept som si ulozila.diky moc :)
kuchtik47
nie je na slepačiu z domácej sliepky ale také voňavky bobkový list, nové korenie fuj, zajtra varím ale bez toho
ostatnú zeleninu / 1 sliepka min. 1 kg koreňovej zeleniny




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia