Foto: sdb
Traduje sa o ňom všeličo, často sa zamieňa s kuracím, ale jeho zázračné účinky na opicu, prechladnutie, alebo len vzpruha sú jednoznačne podložené množstvom Zobraziť celý popisTraduje sa o ňom všeličo, často sa zamieňa s kuracím, ale jeho zázračné účinky na opicu, prechladnutie, alebo len vzpruha sú jednoznačne podložené množstvom spokojných papkáčov.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Polievka potrebuje v prvom rade kvalitné suroviny a v druhom čas. Sliepku dnes nie je jednoduché zohnať a už vôbec nie takú, že viete, že je dobrá (ideme ju vyvariť, takže čo kúpime, to v polievke bude), ale spoľahlivo môžem odporučiť dopyt na https://www.facebook.com/groups/SusedskySamozber/?fref=nf, zatiaľ sa vždy dodávateľ našiel :)
-
2
Sliepku dôkladne opláchneme, očistíme ak treba a môžeme naporcovať, ak chcete intenzívny vývar, pretože je dôležité, aby bola celá vo vode. Ja som neporcovala a spolu so sliepkou sa varili 4 litre vody. Dôležité je naozaj veľmi pomaly variť sliepku samotnú cca 1 hodinu (na stupni 3 - 4 z 9 v prípade digitálnych varných dosiek). Žiadne veľké bublanie, minimálny pohyb na hladine.
-
3
Očistíme si zeleninu. Opäť, množstvo je len doporučované a je úplne na vás, ako polievku uvaríte. My máme radi mrkvu a kaleráb, ale viac ako písané množstvo som nedala, aby to nebol zeleninový vývar. Nemáme radi zeler a petržlen, ale polievke dodá chuť. Pridajte akékoľvek bylinky či koreniny, na ktoré ste zvyknutí doma, alebo vám chutia. Všetko necháme v kuse (ideálne, aby boli zhruba rovnako veľké) a po hodine pridáme k sliepke všetko okrem mrkvy (korenie, zeleninu, bylinky aj soľ).
-
4
Po ďalšej polhodinke pridáme mrkvu a varíme ešte aspoň pol hodinku, stále na veľmi nízkom stupni ohrevu. Ak ste sliepku porcovali, môže jej stačiť na vyvarenie 1,5 hodiny, ale dve sú lepšie. 2,5 ešte lepšie. :) Výsledkom môjho varenia sú 4 litre jemného vývaru (3 litre z posekanej sliepky by boli výrazne intenzívnejšie), miska plná slepačieho mäska a zelenina.
-
5
Polievku si naporcujte do zaváračkových pohárov ešte horúcu a zavrite, takto vydrží v chladničke minimálne mesiac (alebo do spotrebovania zásob), prípadne zamrazte na drobné kocky (bez zeleniny, bude gumová), ktoré sú perfektné na zalievanie ryže do rizota, základom pre iné polievky a zápražky... Rovnako zeleninu môžete rozmixovať priamo do polievky a spraviť si hustejší základ, prípadne zvlásť a používať do omáčok či polievok.
tiež tu mám recept na Zlatú slepačiu polievku - Goldene jojch :-)
varecha.pravda.sk/recepty/zlata-slepacia-polievka-goldene...
nie je sliepka..ako sliepka..!!
len kde vziať tú poctivú domácu..??ked dnes už poctivosť nie je v mode..!!
zlaté spomienky..na zlaté vývary..bo sme doma chovali..
a dnes..??
zostalo nám kupovať ten biznisový "des"..:-)
varecha.pravda.sk/recepty/slepacia-polievka-z-domacej-sli...
varecha.pravda.sk/recepty/slepacia-polievka-z-domacej-sli...
ostatnú zeleninu / 1 sliepka min. 1 kg koreňovej zeleniny