Focaccia plnená (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Talianska chlebová placka
Focaccia sa dá robiť na mnoho spôsobov, jednak ako čistá chlebová placka alebo s bylinkami, rajčinami, olivami.... ale aj plnená tak ako som ju upiekla dnes :-)
30 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Droždie (1/2 kocky) rozmiešame vo vode, postupne pridávame múku až nakoniec vypracujeme redšie cesto...
- .... prikryjeme utierkou a necháme hodinku vykysnúť.
- Neoddeliteľnou súčasťou talianskej kuchyne je bazalka. Ja si ju pestujem doma v truhlíku. V marci vysejem celý sáčok na husto do truhlíku....
- a potom už len pretŕham vždy keď potrebujem do varenia. Pretŕham pokiaľ nie je bazalka od seba asi na 8-10 cm, potom už len otrhávam lístky, neskôr ju zaštiknem aby nekvitla. Takže nič nevyhodím a bazalka mi utešene rastie...
- pestujem aj takúto fialovú ale tá je oveľa menšia
- bazalke odstránime korienky, pridáme ešte kmín, umyjeme a...
- cesto nám medzi tým vykyslo, rozdelíme si ho na dve časti. Pripravíme si plech, ja som použila guľatý. Plech polejeme olivovým olejom a cesto naň roztlačíme rukami. Na polovicu rozložíme na hrubšie nakrájanú mozarelu a poukladáme lístky bazalky a natrhané lístky kmínu.
- Cesto preložíme, ešte polejeme olivovým olejom, posypeme morskou soľou a prstami pozatláčame do cesta. Necháme nakysnúť asi pol hodinky....
- a dáme piecť na 200°C asi 15 - 20 minút.
- Z uvedeného množstva pripravíme dve focaccie. Plniť môžeme samozrejme hocičím, výborná je s plesňovým syrom, ale použiť môžete aj údený syr, šunku, sušené paradajky, olivy.....
- chutí teplá aj studená...