Focaccia plnená (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Talianska chlebová placka Focaccia sa dá robiť na mnoho spôsobov, jednak ako čistá chlebová placka alebo s bylinkami, rajčinami, olivami.... ale aj plnená tak ako som ju upiekla dnes :-)

30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Droždie (1/2 kocky) rozmiešame vo vode, postupne pridávame múku až nakoniec vypracujeme redšie cesto...
  2. .... prikryjeme utierkou a necháme hodinku vykysnúť.
  3. Neoddeliteľnou súčasťou talianskej kuchyne je bazalka. Ja si ju pestujem doma v truhlíku. V marci vysejem celý sáčok na husto do truhlíku....
  4. a potom už len pretŕham vždy keď potrebujem do varenia. Pretŕham pokiaľ nie je bazalka od seba asi na 8-10 cm, potom už len otrhávam lístky, neskôr ju zaštiknem aby nekvitla. Takže nič nevyhodím a bazalka mi utešene rastie...
  5. pestujem aj takúto fialovú ale tá je oveľa menšia
  6. bazalke odstránime korienky, pridáme ešte kmín, umyjeme a...
  7. cesto nám medzi tým vykyslo, rozdelíme si ho na dve časti. Pripravíme si plech, ja som použila guľatý. Plech polejeme olivovým olejom a cesto naň roztlačíme rukami. Na polovicu rozložíme na hrubšie nakrájanú mozarelu a poukladáme lístky bazalky a natrhané lístky kmínu.
  8. Cesto preložíme, ešte polejeme olivovým olejom, posypeme morskou soľou a prstami pozatláčame do cesta. Necháme nakysnúť asi pol hodinky....
  9. a dáme piecť na 200°C asi 15 - 20 minút.
  10. Z uvedeného množstva pripravíme dve focaccie. Plniť môžeme samozrejme hocičím, výborná je s plesňovým syrom, ale použiť môžete aj údený syr, šunku, sušené paradajky, olivy.....
  11. chutí teplá aj studená...