Foto: evusik
Focaccia (fokača) je talianska chlebová placka. Pripomína naše chlebové osúchy, ktoré sa piekli zo zbytkov cesta a navrch sa dávala slaninka a cesnak. Zobraziť celý popisFocaccia (fokača) je talianska chlebová placka. Pripomína naše chlebové osúchy, ktoré sa piekli zo zbytkov cesta a navrch sa dávala slaninka a cesnak. Aj focaccia sa robí buď jednoduchá - potretá len olivovým olejom, posypaná bylinkami, alebo z jednoduchou oblohou napr. olivy alebo plnené napr. syrom. Upozorňujem, že focaccia je prudko návyková :-)
príprava
na 250 °C
Postup
-
1
Na focaccia sa používa hladká múka špeciál extra 00. Ako hovorí "Talian v kuchyni" z bielych tá najbelšia. A olivový olej samozrejme extra panenský.
-
2
Vlažnú vodu si dáme do misky, pridáme kvasnice a vidličkou rozmiešame....
-
3
.... a hneď pridávame po troche múku až nám vznikne najskôr riedka potom hustejšia kašička.
-
4
Prisypeme zbytok múky a vypracujeme cesto. Zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť 1,5 - 2 hod.
-
5
Pripravíme si oblohy: Obloha č.2: toto je obloha na slovenskú nôtu: prerastenú slaninu nakrájame na kocky, pridáme pretlačený cesnak, oli olej a soľ. Obloha č.3: rajčinu ponoríme do horúcej vody na 2-3 minúty, ošúpeme, prekrojíme a vnútro vyberieme lyžičkou, použijeme len pevnú časť a tú pokrájame na kocky, pridáme olivy prepolené na polovicu.
-
6
Keď máme cesto vykysnuté, preložíme ho na pomúčenú dosku a .....
-
7
.... rozdelíme si ho na tri bochníčky.
-
8
Plech si potrieme olejom a posypeme hrubou soľou. Určite ste si všimli že do cesta nešla soľ. Preto sa soľ dáva zo spodu aj sa posýpa z vrchu. Dole sa dáva hrubozrnná soľ v prípade potreby sa po upečení dá zotrieť. Každé cesto rozťaháme rukami, roztlačíme prstami (nie vaľkať) do požadovaného tvaru a uložíme na plech. Na veľký plech sa zmestia tri podlhovasté placky.
-
9
Zľava doprava - Focaccia č.1: cesto polejeme olivovým olejom a posypeme morskou soľou. Focaccia č.2: na cesto rozdelíme oblohu č.2. slaninu, cesnak, soľ a oli olej. Focaccia č.3: na cesto rozvrstvíme rajčiny, olivy a polejeme olivovým olejom, osolíme a posypeme tymiánom. Keď nám cesto podkysne prstami urobíme do cesta jamky, pozatláčame jednotlivé ingrediencie a olej do cesta. Robíme to opatrne aby nám cesto nepadlo. Pred pečením môžeme ešte raz zopakovať
-
10
Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút na 250°C.
-
11
Po vybratí necháme ešte 10 minút vychladnúť...
-
12
.... a nakrájame. Podávame samotné ako slaný koláč len tak k vínku , alebo ako prílohu k mäsu alebo polievke :-)
a vsetkom moznom pecive,....zahanbis aj najlepsich pekarov!
stojí za to uložiť:-)
chcela som sa len opýtať dve veci:
skúšal to niekto so špaldovou múkou?
skúšal to niekto (vypracovať cesto) v domácej pekárni?
špaldovú múku používam bežne, ale ja ju miešam napr. 400g hladkej a 100g špaldovej ale záleží čo komu chutí... chce to len experimentovať :-)
Aj by som ti napísala, ako chutí. Lenže už sa mi asi neujde.
A že som to ja: dole je moja najnovšia betta.
Nie. Tá nebola súčasť oblohy.