Hovädzie mäso
Perkelt z našej rodinnej kuchyne k bársčomu (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Rýchlo pripravený, chutný a jedlý s dobrým domácim chlebíkom* (alias môj sendvič: domáci čerstvý chlieb, či vekľa,
alebo žemľa, natretá domácou majonézou, list ľadového, či róma, šalátu, perkelt bez šťavy, plátok paradajky, opäť list
šalátu a prikryť protikusom chleba s majonézou). Ďalšie možnosti vyplývajú z toho, čo Vám aj Vašim stravníkom chutí,
t. j. prívarok, ryža, ale aj zemiaková kaša, knedľa, alebo inšô. Ja som ním tentoraz „ozdobil“ prívarok zo zelených
fazuľkových strukov so smotanou.
4-6 porcie |
15 minút príprava |
100-120 minút tepelná úprava |
Postup
- Príprava tohto perkeltu je jednoduchá a chuť výsledného „diela“ naozaj výborná. Používam mäso bársakého druhu a pri hovädzom si čas dusenia (varenia) podstatne skrátim pridaním asi mocca lyžičky (ML) jedlej sódy bikarbóny do šťavy, hneď po zaliatí a privedení mäsa do varu.
V hrnci som vyškvaril slaninu a na nej orestoval pokrájanú žltú cibuľu a biele časti mladej cibuľky (zelené „pierka“ použijem až v závere do hotového perkeltu). Potom som do cibuľového základu vložil pokrájané mäso z hovädzieho krku, nechal som ho „zatiahnuť“ na bielo a
- zasypal pokrájanými zelerovými stonkami a zelenou i červenou mäsitou paprikou, premiešal, krátko podusil.
- Prstami som posolil (kto chce použije adekvátne množstvo vegety), podľa chuti okorenil (rasca drvená, čerstvo mleté čierne korenie, korenie na mäso „Nahrin“, paprika mletá sladká a krém „Salsa“ paprikový pikantný, pretlačený cesnak), všetko zľahka premiešal, 2-3 minúty podusil, až bolo mäso mäkké (trvalo to asi poldruhej hodiny).
- Až teraz som pridal pokrájané paradajky „Roma“, vzápätí opäť premiešal a zo päť minút podusil.
- Tento voňavý stravovací „polotovar“ som teraz zalial horúcou vodou (kto chce kaloricky „bohatšiu“ konzistenciu, pridá niektorý z mäsových vývarov), vložil pokrájané klobásky a
- odložené pokrájané „pierka“ z mladej zelenej cibuľky a dovaril.
- Po „pozitívnej kontrolnej chuťovej skúške“ s krajcom chleba,
- podával s prívarkom z mladej zelenej fazuľky,
- čo ako komlex pôsobilo aj opticky príťažlivo chutne! … ale každý je pánom svojho jazyka i bruška, takže „šmakuje“ s bársčím, od zemiakov, ryže, cestovín, alebo iba tak po našom na „Vihodze“, s krajcom domáceho chlebíka, či pečivom.