Pečený bôčik s chlebovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Chlebová plnka je výborná aj na plnenie kurčaťa, ale pečená samostatne je výborná ako príloha k akémukoľvek mäsu....

30 minút
príprava
120 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na chlebovú plnku poterbujeme predovšetkým chlieb :-) starší chlieb nakrájame na kocky, najlepšie večer, dáme na plech sušiť. Ráno dáme plech do trúby a necháme chlebové kocky zapiecť. Cibuľu a zeler nakrájame na kocky a opečieme na masti do červena....
  2. preložíme do misky, pridáme pretlačený cesnak a chlebové kocky. Pomaly prilievame mäsový vývar, tak aby nám vznikla kompaktná masa, nie moc riedka...
  3. pridáme petrželku a ostatné koreniny a rozhabarkované vajcia. Necháme odstáť, aby sa chute prepojili. Plnka by nemala byť veľmi riedka a chlieb by nemal byť celkom rozmočený.
  4. Do bravčového bôčika, alebo plecka, urobíme kapsu, naplníme plnkou a kapsu zašijeme. Zvyšok plnky dáme do malého pekáčika, alebo formy na chleba a upečieme zvlášť.
  5. mäso vložíme do pekáčku, osolíme, orascujeme a podlejeme vodou a dáme piecť. Mäso som nijako zvlášť nekorenila, pretože plnka je dosť pikantná a ochutí mäso zvnútra.
  6. Pečieme na 200°C asi 1,5 až 2 hod. najskôr prikryté, potom odokryjeme a dopečieme do ružova
  7. K mäsu si môžeme pripraviť dusenú kapustu: cibuľu speníme na masti, posypeme cukrom, necháme skaramelizovať, pridáme kyslú kapustu, kmín, podlejeme vodou a dusíme cca 1 hod. Nakoniec ochutíme cukrom, octom podľa potreby. Výbornú chuť spraví pridanie výpeku z mäsa.
  8. Podávame s dusenou kapustou a uvarenými zemiakmi, ktoré dáme na chvíľu do horúceho výpeku - teda tak to má rád môj muž. Ja mám radšej len tak s kapustou a s chlebovou plnkou upečenou zvlášť ako príloha.
  9. Rada na záver: v plnke je zeler, ten dodá plnke špecifickú chuť a vôňu, povedala by som, že až pikantnosť, ale určite to nie je pre každého. Takže zo zelerom opatrne, radšej menej a ak sa vám to zapáči, na budúce dáte viac....