Morčacie mäso
Pečené morčacie stehná so zemiakovými guľkami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
…alebo tiež, zemiakové guľky, plnené dusenou zeleninou ako príloha k pečeným stehnám z morky.* Asi pred tromi rokmi som
v Peórii urobil nátierku z polievkového mäsa a polovicu som venoval susedovcom. Ani nie o dve hodiny nás Ľusia, rodáčka z
Kaliningradu (Königsberg), prekvapila zvláštnymi zemiakovými pirohami „zrazmi“, ktoré naplnila našou nátierkou. Chutili nám
„preukrutne” a tak som ich dnes, už v Des Moines Iowa, pripravil s dusenou zeleninou ako guľky. …a viete, že tiež bars
„šmakovali”?! Postup- Morčacie stehná (horná časť) som dočistil, umyl, osušil, posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením, celou rascou a
- opiekol, 5-7 minút na každej strane, na rastlinnom (repkovom) oleji a zakryté odložil.
- Vo výpeku som orestoval pokrájanú cibuľu a plátky cesnaku.
- Cibuľový základ obohatil 3-4 PL „Salsy”zalial 2/3 hovädzieho vývaru, premiešal a
- kožou nadol vložil predpečené morčacie stehná, dve_tri minútky podusil a po „splynutí duší” som zakrytú panvicu vložil na 33 minút do rúry vyhriatej na 180 ⁰C, potom stehná kliešťami obrátil, podlial poslednou tretinou vývaru a bez pokrievky nechal ešte 12-15 minút „schrumkovatieť” kožu.
- Mal som dostatok času na prípravu plnky do zemiakových guliek: do rajnice som vložil pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s jej „pierkami”, žervenú a zelenú hrubostennú papriku, dve stonky zeleru a plátky troch bielych šampiňónov (môžu byť aj hnedé), všetko zalial troškou oleja, jemne posolil a „korunoval“ maslom; zmiešal podusil než všetko zmäklo a
- po ochutnaní pridal 2 PL stredne štípľavej „Salsy”; jemne premiešal a nechal vychladnúť, než som dal vo vyššom hrnci zohrial vriacu osolenú vodu a pripravil
- zemiakové guľky: zemiaky v šupke som uvaril už večer, tak ich stačilo iba postrúhať na malých „syrových slzičkách“, zasypať polohrubou múkou (asi 150 g z nachystaných 210 g), štipkou soli, „vbuchnúť“ celé vajíčko a ručne spracovať (občasným pridávaním múky) na jemne lepivé cesto, ktoré som
- vytvaroval do „valca“, pokrájal na tucet rovnako veľkých diskov,
- na jemne pomúčenej table roztlačil na placky, do každej uložil PL vychladnutej plnky a
- mokrými rukami vytvoril guľky (ale môžu byť aj pirohy), hneď ich povkladal do už vriacej vody a keď „vyplávali“ povaril ich ešte zo 3-4 minúty, potom sitkom povyberal, nechal odkvapkať a
- obliaté prepraženým maslom (môže byť so strúhankou), servíroval ako prílohu k pečeným morčacím stehnám. Zostava plnky zemiakových guliek, či gombócov, je variabilná a môžete si ju kombinovať podľa Vašich chutí i ponuky komory, či ponuky v obchodoch. Ponúkajú a rôzne druhy syrov, zeleniny a mäsa. Záleží len a len na Vás a želaniach členov Vašich rodín.
|