Pečené kura
Pečené kura - domáce verzus veľkochov (fotorecept)
Autor receptu: emdy
Porovnáme si kura z domáceho chovu brojler ROSS 308 a bežné kura dostupné v obchode. Jedna rovina je ekonomická, 6-týždňový brojler sa nákladovo pohybuje cca 2,- eurá. Kúpený 3,69,- eura. Obidva o váhe 1,7 kg. Druhá: Domáci chov bez GMO a
sóje.
8 porcií |
15 minút príprava |
75 minút na 180 °C |
Postup
- Začneme výberom správneho kusu v kuríne. Pri veľkochove je to jednoduché, nakoľko väčšina sa dováža z východu (UA) a poráža sa na Slovensku a má Slovenský ovál. Identifikácia nie je možná.
- Očistíme. Už na prvý pohľad je jasné, ktoré je domáce.
- Základ je pokrájané zemiaky, paradajky, paprika, šampiňóny a koreniny, ktoré rozložíme na plech s olejom. Do toho vložíme osolené, okorenené a opaprikované kura. Každé je pečené zvlášť, aby to bolo fair.
- Prvý režim v konvektomate je 45 minút, 99 stupňov a 100% para, režim Climatronic. Odvetrávanie je vypnuté a suroviny sú v pare.
- Nastavíme požadované parametre.
- Mäso začína mäknúť, zmeníme režim na 180 stupňov, 30 minút, horúci vzduch.
- A tu je výsledok, ktorý zhodnotila degustačná návšteva: to je 100 a 1" Rozdiel je jednoznačný, domáce mäso má tmavšiu farbu, pevnejšiu konzistenciu a nesmrdí po sóji.
- Servírujem s Veltlínom. Dobrú chuť.