Pečené bravčové pliecko s voňavou krustou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Máme radi klasicky pečné bravčové pliecko, ale v nedeľu sa žiadalo inak, ako ho robím. Porozmýšľala som a vznikol tento pokrm. Bolo to niečo nové a veľmi chutné, podarilo sa.
4 porcie |
45 minút príprava |
45 minút na 180/220 °C |
Postup
- Bravčové pliecko som pokrájala na štyri asi 1 cm hrubé rezy, ktoré som osolila a okorenila mletým čiernym korením.
- Pokrájala som očistenú cibuľu na kocky a ošúpala som strúčiky cesnaku.
- Do pekáčika som dala rozpustiť bravčovú masť.
- Na rozpálenej masti som prudko opiekla bravčové rezy z pliecka z oboch strán, pri ich obracaní som do nich nepichala vidličkou, aby z nich nevytiekla šťava, ale som použila obracačku s drevenou špachtľou.
- Kým sa rezy opekali, do misky som nasypala strúhanku a vytlačila som šťavu z citrona.
- Do strúhanky som pridala citronovú šťavu, prelisovaný cesnak, olej, posekanú petržlenovú vňať, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a spracovala som aj s vodou do takej konzistencie, aby sa dala natrieť na opečené rezy z pliecka. Použila som sušenú petržlenovú vňať, lebo som práve nemala čerstvú.
- Na spodok pekáča som dala posekanú cibuľu, na ktorú som rozložila opečené rezy, ktoré som potrela pripravenou masou zo strúhanky, máličko som celé podliala vodou a prikryté som vložila piecť na 30 minút do trúby vyhriatej na 180 stupňov. Potom som zvýšila som teplotu na 220 stupňov a odkryté som piekla, kým krusta na povrchu nebola pekne chrumkavá a nedostala peknú hnedo-červenú farbu asi 15 minút.
- Cibuľku z pekáča aj s výpekom som primiešala k pretláčaným zemiakom, ktoré som natlačila do formičiek, vyklopila som ich na tanier k pečenému bravčovému pliecku s voňavou krustou, dekorovala som trochou kapustového šalátu s červenou cibuľou, kapiou a balsamikovým octom a ihned som podávala.