Parené buchty (fotorecept)
Autor receptu: mariaklara
Tento recept robím už dlhé roky, mám ho z kalendára z r. 1986, milovali ho moje deti a teraz ho milujú aj moje vnúčatá.
25-27 ks porcií |
100-120 minút príprava |
15-18 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si :
- Do preosiatej múky pridáme rozdrobené droždie, cukor a prilejeme vlažné mlieko. Chvíľku necháme podkysnúť. Potom pridáme ostatné ingrediencie, vypracujeme polotuhé cesto.
- Necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej podložke na hrúbku asi 1 cm.
- Pokrájame na štvorce, na ktoré kladieme lekvár ( lekvár musí byť hustý ako remeň, aby nevytiekol pri parení )
- Lekvár zabalíme a vznikne buchtička.
- Prikryjeme utierkou a necháme ešte chvíľku na podložke vykysnúť.
- Buchty paríme v hrnci na plátne alebo na dierkovanej podložke dobre prikryté asi 6 - 8 min.
- Toto sú buchty po parení.
- Moja svokra mala taký hrniec, v ktorom buchty hneď aj pripiekla. Keďže ja taký nemá, tak ich pripekám tesne pred podávaním. Tak sa aspoň trochu podobajú tým svokriným.
- Buchty posypeme mletým makom, orechmi alebo grankom, zmiešané s cukrom a polejeme rozpusteným maslom. " Želám dobrú chuť ! "