Parené buchty (fotorecept)

Autor receptu: mariaklara

Tento recept robím už dlhé roky, mám ho z kalendára z r. 1986, milovali ho moje deti a teraz ho milujú aj moje vnúčatá.

25-27 ks
porcií
100-120 minút
príprava
15-18 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si :
  2. Do preosiatej múky pridáme rozdrobené droždie, cukor a prilejeme vlažné mlieko. Chvíľku necháme podkysnúť. Potom pridáme ostatné ingrediencie, vypracujeme polotuhé cesto.
  3. Necháme na teplom mieste vykysnúť.
  4. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej podložke na hrúbku asi 1 cm.
  5. Pokrájame na štvorce, na ktoré kladieme lekvár ( lekvár musí byť hustý ako remeň, aby nevytiekol pri parení )
  6. Lekvár zabalíme a vznikne buchtička.
  7. Prikryjeme utierkou a necháme ešte chvíľku na podložke vykysnúť.
  8. Buchty paríme v hrnci na plátne alebo na dierkovanej podložke dobre prikryté asi 6 - 8 min.
  9. Toto sú buchty po parení.
  10. Moja svokra mala taký hrniec, v ktorom buchty hneď aj pripiekla. Keďže ja taký nemá, tak ich pripekám tesne pred podávaním. Tak sa aspoň trochu podobajú tým svokriným.
  11. Buchty posypeme mletým makom, orechmi alebo grankom, zmiešané s cukrom a polejeme rozpusteným maslom. " Želám dobrú chuť ! "