Parené buchty

babkamt - fotkababkamt, 16. januára 2012
Parené buchty
Foto: babkamt

Čakala som , že príde vnučka. Tak som jej pripravila jej obľúbené jedlo.

Suroviny

400 g
200 ml vlažné
1 PL
25 g
 štipka
 rozpustené
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Múku som preosiala do misy.Z vlažného mlieka , cukru a droždia som spravila kvások aj s jednou polievkovou lyžicou múky.

    Parené buchty  - obrázok 1
  2. 2

    Vypracovala som cesto. Nechala som ho kysnúť , kým zdvojnásobilo svoj objem.

    Parené buchty  - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto dám na pomúčenú dosku, trochu ho rozvaľkám a nakrájam na štvorce. Ja som plnila buchty slivkovým lekvárom,lebo ten je u vnučky na prvom mieste v obľúbenosti. Na každý štvorec som dala lyžičku lekváru . Spravila som buchty. Tie som nechala pod utierkou ešte kysnúť asi 15 minút. Potom som dala do väčšieho hrnca parák s trochou vody. Parák som natrela olejom , aby sa mi buchty neprilepili. Parila som ich 10 minút. Hotové buchty som potrela roztopeným maslom. Posypala som ich grankom s trochou cukru.

Diskusia k receptu

renama
mňam, tiež by som si dala ;) určite chutili vnučke
bejgi
zlatá babička a fajnové buchtičky, mňam :)
zuzliak
mliaaaaaam, stare zlate buchty- uz pridu na rad tento tyzden :) Tvoje su krasne ;)
marijanka712
krásné buchtičky všetky deti ich zbožňujú a na to sú babičky aby ich robili, lebo mamičky čas na nich nemajú to mi ráz povedal vnuk.
irenaw
no veru zlatá babička, vnučka sa musí tešiť :)
jelenik
raz som chystala mojim prazdninarom takyto obed a synovec pri pozerani ako sa pripravuju zahlasil:"to da tolko prace? uz viem preco mi da mama dvacku /este ked boli korunky/ a idem kupit do obchodu". No pri jedeni ma potesil, ze "ale tie z obchodu vobec nie su taketo dobre".
babkamt
renama,bejgi,zuzliak,irenaw, dobré buchty neodmietne ani dedko
marijanka712,jelenik, viem , že mladé mamičky sú uhnané z práce. Takže babky sú tu na to , aby svojím milým vnúčatám uvarili to , na čo majú chuť. Bez ohľadu na to , ako je to prácne.
sovka62
Aj ja som (napriek veku) ešte stále uhnaná z práce, ale parené buchty robievam, vnúčatá, deti a vlastne celá rodina ich milujú. Naposledy som ich robila 48 ks, ešte šťastie, že mám veľký parák.
Podarili sa ti a inšpirovala si ma, trším ich v piatok spravím.
alexdidi
Aj mňa si inšpirovala,asi ich už urobím znovu a s čučoriedkami....
jerica
@babkamt ,paráda , musím sa konečne donútiť a spraviť z Tvojho receptu,dám vedieť či sa podarili,alebo či som s nimi niekoho triafala,nemám šťastie spraviť dobré parené buchty,pritom zbožné to jedlo pre vnukov.
jerica
zabudla som , vajíčko alebo žĺtko tam nie je v recepte?
babkamt
jeruca,moja mama robievala kysnuté cesto aj bez vajca.A bolo dobré , nerozoznala by si , že tam nie je. Tento krát som nedala ani ja . Ale ak tomu neveríš , kľudne môžeš pridať aj vajíčko.
Dievčatá ďakujem za komentáre.
jerica
vyskúšam, dám vedieť:-) ďakujem za odpoveď.
mata3636
ani ja nedávam do cesta vajíčko, keď robím buchty na pare, pečené buchty alebo knedľu. nikto nič nepozná. iba keď robím šišky, dám do cesta žĺtky
marta09
najobľúbenejšie jedlo mojich detí, aj ja som pracovne vyťažená, ale keď mám dovolenku, snažím sa variť aj také prácnejšie veci ako sú buchty na pare, my ich máme radi aj so škoricou, cesto robím podobne, žltky dávam iba do šišiek, tak sa mi zdá, že na budúci týždeň beriem dovolenku...
kattruss
jeeeeej buchty to nám robievala babička :) akurát som dnes myslela na to, že ich urobím, ale ešte nikdy som ich neskúšala, tak vyskúšam tento recept :) predsa od skúsenej babičky je to najlepšie ;) ďakujem :)
babkamt
@kattruss treba len nabrať odvahu a urobiť. Po prvom úspechu ich budeš robiť častejšie. Hlavne keď ich máš rada. Držím palce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia