Paradajkový lekvár fotorecept

skatulka - fotkaskatulka, 11. augusta 2015
Paradajkový lekvár (fotorecept)
Foto: skatulka

Rozhodla som sa zaexperimentovať a vyskúšať lekvár z paradajom, pretože som ho ešte nikdy nejedla. A musím povedať, že mal naozaj veľký úspech. Ak Zobraziť celý popisRozhodla som sa zaexperimentovať a vyskúšať lekvár z paradajom, pretože som ho ešte nikdy nejedla. A musím povedať, že mal naozaj veľký úspech. Ak teda máte možnosť, určite vyskúšajte. Naozaj pripomína šípkový lekvár a je výývoborný.

45 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Suroviny

1 kg
800 g
1 ks
1 ks
1 čl
 štipka




Postup

  1. 1

    Použila som domáce, tzv. kečupové paradajky, sú hutnejšie a najmä sladšie. Paradajky nakrojíme, sparíme vo vriacej vode a následne ochladíme v studenej vode. Takto nám šupka krásne zíde dole.

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky som pomixovala ponorným mixérom. Nechala som aj zrniečka, sú úplne jemné. Kto chce môže samozrejme prepasírovať.

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme Gelfix, ja som použila 1:1. Dobre zamiešame, prisypeme cukor. Keďže som používala aj vanilkový cukor, kryštálového cukru som dala menej. Ochutíme klinčekmi a varíme do zhustnutia. Ja som varila asi aj pol hodinu. Lekvár je hustejší, ale stále sa dá natierať na chlieb.

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A ešte zdobenie, aby som mohla lekváriky aj darovať.

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poháriky naplníme ešte horúcim lekvárom, poriadne pritiahneme a otočíme hore dno. Necháme vychladnúť. Verím, že vyskúšate. :)

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

frezia68
Nepoznám,ale asi ma tým inšpiruješ ku vyskúšaniu :-),aj hviezdy som pridala :-) .
skatulka
@frezia68 budem sa tešiť ak niekoho inšpirujem :)
Sú samozrejme možné ďalšie variácie ako jabĺčka, zázvor...ale tento sa my zdal najmenej náročný :)
kukulienka71
veľmi pekné, estetické! rada by som prijala taký darček;-) z paradajok som džem ešte nerobila, ale láka ma to.
Píšeš, že si ho varila dlhšie. Nemohlo tam chýbať tých 20dkg cukru, aby to skôr hustlo? Alebo potom použiť Gelfix 2:1. Lebo s ním naozaj stačí variť len 5 minút.
amelie
robila som lekvár zo zelených paradajok, všetko som porozdávala... v záhrade mám plno krásnych červených, idem vyskúšať tvoj recept:-)))KK*****
skatulka
@kukulienka71 Ja som urobila chybu v tom, že som najprv pridala cukor a potom Gelfix. Asi preto to hustlo dlhšie. Ale aspoň je dobre prevarený a aj dostatočne hustý. Sladký je dosť, takže možno by stačilo aj 2:1.
skatulka
@amelie Ten lekvár zo zelených paradajok tiež vyzerá zaujímavo. Ak nejaké zostanú tak vyskúšam možno aj ten. :)
izabella929
robila som zhruba pred rokom tento lekvár a bol skutočne výborný...zo zelených paradajok som tiež robila a tu sa stretol s veľkou nevôľou..nechápem, ale nebudem to rozoberať...
luss44
pekné poháriky si narobila, voľakedy sme s babkou varili paradajkový, nemixovali ale pasírovali. Aj by som ochutnala, veru som už jeho chuť zabudla...
martamm
Máme veľa paradajok, skúsim, len sa mi zdá strašne moc toho cukru. Používam gelfix 3 ku 1, myslíš, že nebude kyslý?
cesminaz
@kimlo nie nesterilizujem.Robim presne podla receptu,ako napisala @sjuz No robim to uz vo vacsom mnozstve.2 velke plechy paradajok necham v rure,kym im nepojde supka dole,potom ich ocistim,vykrojim aj ten zeleny stred a potom dam do hrnca.Dam cukor cca.3-3,5kg na 5-6kg paradajok,ale to podla chuti :-) Varim do pozadovanej hustoty a potom plnim do flias.Na par minut necham flase dole hlavou,potom obratim spat a necham normalne na stole vychladnut :-) Velmi odporucam,je to vyborny lekvar.Ja som dala 3velke cerstve cervene feferonky aj so semiackami.2 feferonky som dala hned na zaciatku,nech sa vyvaria s lekvarom a 1 som dala na konci aj s bazalkou,ako pise @sjuz :-) @skatulka tvoj lekvar je urcite tiez velmi chutny ;-)
skatulka
@kimlo Ani ja nesterilizujem, naozaj stačí otočiť ešte horúce hore dnom.
@cesminaz bazalku poznám len naslano, ale môže to byť tiež veľmi zaujímavé a najma s tým chilli. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia