Papriková polievka
Papriková polievka

Papriková polievka s chorizo slimákmi

Jana Štrbková, Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 14. septembra 2023
Papriková polievka s chorizo slimákmi
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
40 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

Chorizo slimáky:
1 bal. rozvaľkané
80 g
120 g
5 stoniek (čerstvý)
1 ČL
1 ks
2 PL
Polievka:
3 ks
2 ks (bio)
2 PL
1 ks
1 ks
2 ks
1 PL
100 g




Postup

  1. 1

    Chorizo slimáky: Chorizo nakrájame na kocky. Zo stoniek tymianu otrháme lístky a nasekáme ich nadrobno. Syr gouda nastrúhame. V miske zmiešame chorizo, goudu, tymian a nastrúhanú citrónovú kôru.

  2. 2

    Lístkové cesto rozbalíme, posypeme zmesou s chorizom a pevne zvinieme ako roládu. Nakrájame na centimetrové kolieska a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch potrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C 15–20 minút dozlatista.

  3. 3

    Na polievku zbavíme papriku jadrovníkov, nakrájame na kusy. Z pomarančov nastrúhame kôru tak, aby sme získali 3 ČL kôry a z dužiny vytlačíme 300 ml šťavy.

  4. 4

    V hrnci zohrejeme olej a opečieme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, štipľavú papričku a papriku. Opekáme asi 5 minút. Pridáme na kocky nakrájané paradajky, cukor, 1/2 ČL soli a trochu mletého čierneho korenia. Zalejeme 300 ml vody a pomarančovou šťavou a na miernom ohni varíme 10 minút. Pridáme pomarančovú kôru a polievku najemno rozmixujeme. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.

  5. 5

    Smotanový syr rozmiešame s 2 PL vody, polievku rozdelíme do misiek, ozdobíme syrom, posypeme nasucho opečeným sezamom a podávame s chorizo slimákmi.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia