Papriková polievka

Papriková polievka s chorizo slimákmi

Autor receptu: redakcia

4
porcie
40 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Chorizo slimáky: Chorizo nakrájame na kocky. Zo stoniek tymianu otrháme lístky a nasekáme ich nadrobno. Syr gouda nastrúhame. V miske zmiešame chorizo, goudu, tymian a nastrúhanú citrónovú kôru.
  2. Lístkové cesto rozbalíme, posypeme zmesou s chorizom a pevne zvinieme ako roládu. Nakrájame na centimetrové kolieska a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch potrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C 15–20 minút dozlatista.
  3. Na polievku zbavíme papriku jadrovníkov, nakrájame na kusy. Z pomarančov nastrúhame kôru tak, aby sme získali 3 ČL kôry a z dužiny vytlačíme 300 ml šťavy.
  4. V hrnci zohrejeme olej a opečieme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, štipľavú papričku a papriku. Opekáme asi 5 minút. Pridáme na kocky nakrájané paradajky, cukor, 1/2 ČL soli a trochu mletého čierneho korenia. Zalejeme 300 ml vody a pomarančovou šťavou a na miernom ohni varíme 10 minút. Pridáme pomarančovú kôru a polievku najemno rozmixujeme. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
  5. Smotanový syr rozmiešame s 2 PL vody, polievku rozdelíme do misiek, ozdobíme syrom, posypeme nasucho opečeným sezamom a podávame s chorizo slimákmi.