Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Túto polievku varieval z úcty sám slávny János Gundel, otec šéfkuchára Károlya Gundela,
spisovateľovi a milovníkovi madarskej palóckej kuchyne Kálmánovi Michszáthovi vo
svetoznámej reštaurácii Gundel v Budapesti, kde sa stala vychýrenou a obľúbenou
polievkou, recept som vybrala z jeho vzácnej kuchárskej knihy.
6 porcií |
30 minút príprava |
60 minút na 80 - 90 °C |
Postup- Odblanené, očistené, vykostené,umyté, osušené, jahňacie pliecko som pokrájala na menšie kocky.
- Očistené, pokrájané zelené fazuľky cca na 4 cm kúsky som umyla a uvarila zvlášť v mierne osolenej vode, zvlášť som uvarila aj zemiaky pokrájané na malé kocky v osolenej vode.
- Na rozpustenej horúcej bravčovej masti som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu do sklovita...
- ...pridala som sladkú mletú červenú papriku, použila som papriku Kalocsai, na miernom ohni som ju nechala úplne rozpustiť za stáleho miešania,...
- ...pridala som pokrájané jahňacie mäso a prudko som ho poopekala z každej strany, kým sa zatiahlo a na povrchu vznikla tenká kôrčička za usilovného miešania,....
- ...znížila som plameň na stredný, pridala som bobkové listy,soľ, rascu, na drobno pokrájaný cesnak, orestovala som len krátko, kým sa cesnak pekne rozvoňal - asi 1 až 2 minúty,
- ...podliala som malým množstvom horúceho domáceho jahňacieho vývaru z kostí, vydusila až takmer na tuk, postup som opakovala, vždy za malého podliatia vývarom ako pri perkelte, dusila som prikryté pokrievkou na miernom plameni, kým mäsko nezmäklo a perkelt bol uvarený.
- Ked bol perkelt hotový, pridala som uvarené zemiaky, pokrájané na malé kocky aj s vodou, v ktorej sa varili,...
- ...pridala som aj uvarené zelené fazuľky aj s vodou, v ktorej sa varili,...
- ...priliala som kyslú smotanu, ktorú som do hladka rozmiešala s múkou, aby sa neutvorili žiadne hrudky,..
- ...pridala som na jemno posekaný kôpor,...
- ...a za stáleho miešania som povarila na strednom plameni, kým sa nestratila chuť surovej múky a polievka sa primerane zahustila, vypla som plameň. asi 15 minút.
- Hotovú polievku som nechala chvíľu odstáť, aby sa smotana nesekla, až potom som ju ochutila citrónovou šťavou a estragónovým octom, čím získala príjemnú pikantnosť a sviežosť.
- Horúcu polievku som nabrala do tanierov a podávala, ide o veľmi chutnú, pomerne hustú, silnú sýtu výdatnú príjemne pikantnú a kyselkavú polievku z jahňacieho mäska so zeleninou a doplnenú kôprom.
- Pohľad zblízka:
Táto polievka je typická pre Palócov, ktorí obľubujú husté silné polievky s mäsom, zeleninou a s kôprom, výdatne smotanové na kyslo, niekde ju varia z baranieho pliecka.
Palóci sú historické etnikum, ktorých pôvod je aj dnes predmetom skúmania historikov, majú svoju charakteristickú reč a výslovnosť, svoje zvyky, svoje tradície, vlastnú ľudovú kultúru a typickú obľúbenú tradičnú úžasne chutnú kuchyňu, ktorá preslávila aj svetoznámu reštauráciu Gundel v Budapešti, ktorá je už viac ako 150 rokov v rukách šéfkuchárov rodiny Gundel. Palóci žijú v Madarsku na území medzi riekami Dunaj a Tisa od stredu Madarska na sever v línii od juhozápadu po severovýchod aj pozdĺž slovensko - madarských hraníc a ich kultúra a kuchyňa je známa a obľúbená aj u nás na Slovensku.
|