Ovčiarsky nákyp (fotorecept)

Autor receptu: veronika1984

Recept som objavila v staršom čísle časopisu Dobré jedlo. Pôvodne obsahuje mleté hovädzie mäso, ale pretože sa v našej rodine konzumuje skôr bravčové mäso, tak som si recept prispôsobila. Príprava je síce trochu zdĺhavá, ale výsledok stojí za to.

6
porcií
30 minút
príprava
20+30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky očistíme, pokrájame a uvaríme v osolenej vode. Uvarené zemiaky rozpučíme, pridáme k nim mlieko, maslo a vyšľaháme z nich hladké zemiakové pyré.
  2. Pripravíme si mäso, cibuľu, cesnak, mrkvu a slaninu.
  3. Vo veľkej panvici zohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak a krátko osmažíme.
  4. Pridáme nadrobno posekanú mrkvu (pôvodne sa v recepte krája na rezance) a na kocky nakrajanú slaninu.
  5. Pridáme mäso, osolíme, okoreníme a pod pokrievkou dusíme 15-20 minút. Žemľu namočíme do malého množstva mlieka, aby ním nasiakla (žemľu som do mäsovej plnky najprv zabudla dať, ale v hotovom jedle mi ani nechýbala).Mäso odstavíme z plameňa, necháme mierne vychladnúť, zamiešame doň 2 vajcia, namočenú žemľu a posekanú petržlenovú vňať.
  6. Dno zapekacej misy vymastíme maslom a rovnomerne rozotrieme polovicu zemiakovej kaše. Na ňu navrstvíme podusené mäso.
  7. Do zvyšku kaše primiešame kyslú smotanu, 2 vajcia a mletý muškátový oriešok.
  8. Kašu rozotrieme na mäso a posypeme struhaným syrom.
  9. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200°C, až kým syr nie je chrumkavý :), teda asi 25-30 minút.
  10. Podávame najlepšie so zeleninovým šalátom. Dobrú chuť!