Marcipánová torta
Marcipánová torta

Obľúbená švédska princess torta s marcipánom

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 21. októbra 2023
Obľúbená švédska princess torta s marcipánom
Foto: Shutterstock

Je to najobľúbenejšia a najpredávanejšia torta vo Švédsku. Tradične je zelenej farby a zdobí sa okvetným lístkom červenej ruže z marcipánu.

12
porcií
80 minút
príprava
30-35 minút
na 175 °C

Suroviny

Korpus:
3 ks
140 g
70 g pšeničná
70 g
1 ČL
Náplň:
150 ml
2 ks
1 PL
1 PL
4 plátky
150 ml
2 ČL
Ozdoba:
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Na piškótový korpus rúru predhrejeme na 175 °C. Formu na pečenie s priemerom asi 24 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo strúhankou.

  2. 2

    Vajcia a cukor vyšľaháme na bledú hustú zmes. Pridáme múku, zemiakový škrob a prášok do pečiva a vmiešame do vaječného základu. Cesto nalejeme do formy.

  3. 3

    Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30–35 minút. Potom necháme 10 minút vychladnúť, hotový korpus opatrne vyberieme z formy a položíme na tanier.

  4. 4

    Na krémovú plnku v hrnci vyšľaháme mlieko, žĺtky, cukor a zemiakový škrob. Miešame na miernom ohni, kým krém nezhustne a nezačne vrieť. Odstavíme.

  5. 5

    Želatínu vložíme na 5 minút do studenej vody. Vyberieme z vody, vyžmýkame a vložíme ju do teplého krému. Miešame, kým sa želatína nerozpustí. Krém miešame, kým nevychladne. Smotanu s vanilkovým cukrom vymiešame na pevnú šľahačku a vmiešame žĺtkový krém.

  6. 6

    Korpus rozkrojíme na tri časti – tá, ktorú dáme navrch, by mala byť len 1 cm hrubá. Jednu vrstvu položíme na podnos a natrieme džemom, priklopíme druhou časťou korpusu.

  7. 7

    Krém navrstvíme na korpus do tvaru kupoly (trochu krému si necháme) a prikryjeme tretím asi 1 cm hrubým plátom korpusu, vytvarujeme do tvaru kupoly. Potrieme zvyškom krému.

  8. 8

    Zelený marcipán rozvaľkáme a prikryjeme ním kupolu, zvyšky odrežeme. Tortu poprášime cukrom a ozdobíme marcipánovou ružou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia