Marcipánová torta
Obľúbená švédska princess torta s marcipánom
Autor receptu: redakcia
Je to najobľúbenejšia a najpredávanejšia torta vo Švédsku. Tradične je zelenej farby a zdobí sa okvetným lístkom červenej ruže z marcipánu.
12 porcií |
80 minút príprava |
30-35 minút na 175 °C |
Postup
- Na piškótový korpus rúru predhrejeme na 175 °C. Formu na pečenie s priemerom asi 24 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo strúhankou.
- Vajcia a cukor vyšľaháme na bledú hustú zmes. Pridáme múku, zemiakový škrob a prášok do pečiva a vmiešame do vaječného základu. Cesto nalejeme do formy.
- Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30–35 minút. Potom necháme 10 minút vychladnúť, hotový korpus opatrne vyberieme
z formy a položíme na tanier.
- Na krémovú plnku v hrnci vyšľaháme mlieko, žĺtky, cukor a zemiakový škrob. Miešame na miernom ohni, kým krém nezhustne a nezačne vrieť. Odstavíme.
- Želatínu vložíme na 5 minút do
studenej vody. Vyberieme z vody, vyžmýkame a vložíme ju do teplého krému. Miešame, kým sa želatína nerozpustí. Krém miešame, kým nevychladne. Smotanu s vanilkovým cukrom vymiešame na pevnú šľahačku a vmiešame žĺtkový krém.
- Korpus rozkrojíme na tri časti – tá, ktorú dáme navrch, by mala byť len 1 cm hrubá. Jednu vrstvu položíme na podnos a natrieme džemom, priklopíme druhou časťou korpusu.
- Krém navrstvíme na korpus do tvaru kupoly (trochu krému si necháme) a prikryjeme tretím asi 1 cm hrubým plátom korpusu, vytvarujeme do tvaru kupoly. Potrieme zvyškom krému.
- Zelený marcipán rozvaľkáme a prikryjeme ním kupolu, zvyšky odrežeme. Tortu poprášime cukrom a ozdobíme marcipánovou ružou.