Marcipánová torta

Obľúbená švédska princess torta s marcipánom

Autor receptu: redakcia

Je to najobľúbenejšia a najpredávanejšia torta vo Švédsku. Tradične je zelenej farby a zdobí sa okvetným lístkom červenej ruže z marcipánu.

12
porcií
80 minút
príprava
30-35 minút
na 175 °C

Postup

  1. Na piškótový korpus rúru predhrejeme na 175 °C. Formu na pečenie s priemerom asi 24 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo strúhankou.
  2. Vajcia a cukor vyšľaháme na bledú hustú zmes. Pridáme múku, zemiakový škrob a prášok do pečiva a vmiešame do vaječného základu. Cesto nalejeme do formy.
  3. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30–35 minút. Potom necháme 10 minút vychladnúť, hotový korpus opatrne vyberieme z formy a položíme na tanier.
  4. Na krémovú plnku v hrnci vyšľaháme mlieko, žĺtky, cukor a zemiakový škrob. Miešame na miernom ohni, kým krém nezhustne a nezačne vrieť. Odstavíme.
  5. Želatínu vložíme na 5 minút do studenej vody. Vyberieme z vody, vyžmýkame a vložíme ju do teplého krému. Miešame, kým sa želatína nerozpustí. Krém miešame, kým nevychladne. Smotanu s vanilkovým cukrom vymiešame na pevnú šľahačku a vmiešame žĺtkový krém.
  6. Korpus rozkrojíme na tri časti – tá, ktorú dáme navrch, by mala byť len 1 cm hrubá. Jednu vrstvu položíme na podnos a natrieme džemom, priklopíme druhou časťou korpusu.
  7. Krém navrstvíme na korpus do tvaru kupoly (trochu krému si necháme) a prikryjeme tretím asi 1 cm hrubým plátom korpusu, vytvarujeme do tvaru kupoly. Potrieme zvyškom krému.
  8. Zelený marcipán rozvaľkáme a prikryjeme ním kupolu, zvyšky odrežeme. Tortu poprášime cukrom a ozdobíme marcipánovou ružou.