Nové zemiaky s pažítkou ako jarná príloha fotorecept

pusta - fotkapusta, 20. mája 2013
Nové zemiaky s pažítkou ako jarná príloha (fotorecept)
Foto: pusta

Niekedy na jar, ked je ešte málo novej zeleniny, človek rozmýšľa o chutnej prílohe, ktorá by dodala hlavnému jedlu nový rozmer, akési ozvláštenie, príjemné Zobraziť celý popisNiekedy na jar, ked je ešte málo novej zeleniny, človek rozmýšľa o chutnej prílohe, ktorá by dodala hlavnému jedlu nový rozmer, akési ozvláštenie, príjemné oživenie a dodá celému pokrmu ten správny šmrnc. Nové zemiaky na masle s pažítkou sú práve takouto prílohou, vynikajúco doplnia najmä rybu a hydinu. Recept je veľmi nenáročný, rýchly, jednoduchý a dobrý, posúvam dalej.

4
porcie
10 minút
príprava
15-20 minút
na 100 °C

Suroviny

600 g
podľa chuti
50 g
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Nové zemiaky je najlepšie čistiť tak, že sa vopred namočia do studenej vody asi na 2-3 hodiny a potom sa oškriabu ostrým nožom po vonkajšom obvode alebo sa očistia pod tečúcou studenou vodou kefkou či silikonovou drátenko, určenou len na tento účel. Tieto nové zemiaky neboli na tento spôsob čistenia vhodné, tak som ich ošúpala škrabkou. Väčšie som prekrojila na polovicu, aby boli asi rovnakej veľkosti. Veľmi pekný efekt dosiahnete na tanieri,ak máte v celku malé zemiaky rovnakej veľkosti.

    Nové zemiaky s pažítkou ako jarná príloha (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravené zemiaky som vložila do hrnca so studenou vodou, ktorú som osolila a asi za 20 minút uvarila do mäkka - čas som počítala od vloženia do studenej vody, nie od bodu varu, záleží na ich veľkosti a treba mať na pamäti, že sa uvaria skôr ako staré zemiaky.

    Nové zemiaky s pažítkou ako jarná príloha (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým som pokrájala pažítku na drobno, vpravo mám bylinky k hlavnému chodu.

    Nové zemiaky s pažítkou ako jarná príloha (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uvarené zemiaky som scedila a nechala som ich dobre odkvapkať od vody.

    Nové zemiaky s pažítkou ako jarná príloha (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ešte teplé scedené zemiaky som dala do hrnca, pridala som maslo a pokrájanú pažítku,

    Nové zemiaky s pažítkou ako jarná príloha (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...potom som len jemne potriasala hrncom, aby sa zemiaky nerozpadli miešaním a aby sa obalili rovnomerne zohriatym maslom a pažítkou.

    Nové zemiaky s pažítkou ako jarná príloha (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ihned som ich podávala horúce s práve upečenou rybkou., vynikajúco chutia nielen s rybou, ale aj hydinou či už pečenou alebo vysmážanou, viem si ich dobre predstaviť aj k vysmážaným rezňom. Vyskúšajte túto jednoduchú a veľmi chutnú jarnú prílohu. Dobrú chuť! Samozrejme, môžete takto upraviť aj staré zemiaky, ale to ž nie e to isté ako nové zemiaky. Na večeru som mala túto dobrotu - len samotné s pohárom mlieka :-)))

    Nové zemiaky s pažítkou ako jarná príloha (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

anina6
včera som robila takéto zemiaky a ja som ešte pridala vetvičku mladého kôpru na jemno. chutili vynikajúco a tá vôňa.
helica
Predstav si @pusta , že zrovna dnes som ich mala na obed, ale posypané aj čerstvou májovou bryndzou. Zapíjala som pohárom čerstvého mlieka, lebo kyslé som nemala. Kedysi sme ich jedávali len tak, bez prílohy a s uhorkovým šalátom. To by z nás mali doktori radosť - však?
pusta
@helica , jéééjha, poznám, taká typická a úžasná jarná dobrota, robievam aj ja :-)
teraz fungovali ako príloha a na večeru len zemiačiky s mliekom včera.
v našom veku? tak ti poviem, že nikto nám nevezme už, čo sme si užili :D
aj doktori starnú a tí starší aj pochopia a prehliadnu :-)
neboj aj oni zhrešia dobrou papanicou. :D
dakujem
izabella929
parádne jedlo.-))) ja ich mám rada s cibuľkou a petrželenovou váťkou, ale aj s pažítkou sú mňamkové.-)))
mesiar50
Odrazu ma napadlo : nové zemiačky a perkelt zo šampiňónov.Ale rozhodne si mi spravila chúťkyToto tvoje jedlo by mi bodlo ako večera.
pusta
@mesiar50 , k perkeltu som ich ešte neskúšala, ale prečo nie?
na obed som ich mala k rybe a na večeru samostatne, také sú dobré - ked sú nové tie nové zemiaky :-)
verím, že som ti spravila chúťky :D
dakujem.
racik
Výborná príloha, použil som ju ku karfiolovým plackám so syrom. Pažítku som nahradil lahôdkovou cibuľkou a pri podávaní sme tatarku nahradili lahôdkovou smotanou. Ďakujem.
pusta1
@racik , to ma veľmi teší :-)
dobre si si počínal.
dakujem za pochvalu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia